Buraczany makaron – przepis
Z przyjemnością prezentujemy przepis na buraczany makaron, który doskonale smakuje. Warto pamiętać o burakach, są bowiem źródłem witamin i minerałów. Cenione są głównie ze względu na swoje zdrowotne właściwości: obniżają ciśnienie, wzmacniają organizm przy przeziębieniu. Warto o nich pamiętać w codziennym jadłospisie. Przepis przygotował dla Was Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki na buraczany makaron :
- Międzybrodzki Makaron rurka – 250 g
- Buraki – 2 szt. średniej wielkości
- Cebula – 1 szt. średniej wielkości
- Słodka śmietanka 18% – 150 ml
- Sok z 1/3 cytryny
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa – 2 łyżki
- Parmezan lub Grana Padano do posypania
- Sól, pieprz i cukier do smaku
- Bazylia do dekoracji
Wykonanie:
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- Buraki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, a następnie studzimy.
- Oliwę rozgrzewamy na patelni.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
- Buraki trzemy na tarce na grubym oczku i dodajemy do cebuli.
- Czosnek kroimy i również dodajemy na patelnię.
- Do całości dolewamy słodką śmietankę, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Na patelnię dokładamy ugotowany makaron i podgrzewamy.
- Danie wykładamy na talerz, posypujemy obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.