Przepis na Boże Narodzenie: konfitura z łososia
Przepis na Boże Narodzenie: Konfitura z łososia
Składniki:
- 200 g filetów z łososia,
- 1 czerwona cebula,
- Olej z Pestek Winogron Monini (do smażenia),
- 2 pomarańcze,
- cukier,
- Ocet z Czerwonego Wina Monini Aceto Rosso,
- Oliwa z Oliwek Monini Delicato (zamiennie Oliwa z Oliwek Monini Gran Fruttato),
- posiekane listki kolendry,
- koper włoski (fenkuł) do przygotowania sałatki,
- koperek (do dekoracji),
- Glassa Balsamiczna Monini Glaze (do dekoracji),
- Oliwa Smakowa Monini Garlic & Chili (do sałatki z kopru włoskiego),
- liść laurowy,
- pistacje,
- cynamon,
- sól i pieprz,
- 4 słoiki 0,5 litrowe (najlepiej weki, jednak słoiki typu twist-off też będą dobre)
- Sposób przyrządzenia: Na patelni z niewielką ilością Oleju z Pestek Winogron Monini krótko podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, wlej ocet z czerwonego wina Monini Aceto Rosso. Dodaj liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Odstaw i usuń liść laurowy.
Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Drugą pomarańczę pokrój w kostkę i przełóż do miseczki. Posyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z pomarańczy. Odstaw na około 10 minut. Przełóż do rondla i gotuj kilka minut.Łososia pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, kolendrą i oliwą extra vergine – Monini Delicato albo Monini Gran Fruttato. Przełóż do słoików: pierwsza warstwa – czerwona cebula; druga – łosoś; trzecia-pomarańcze + pistacje. Zamknij hermetycznie. Gotuj w piecu w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 4 minuty. Schłódź w zimnej wodzie. Możliwe jest także ugotowanie słoików w wodzie.Dopełnieniem akcentów kuchni włoskiej będzie sałatka z kopru włoskiego (fenkuł) skropionego Oliwą Smakową Monini Garlic & Chili. Proponujemy również grzanki z pszennego chleba. Najbardziej apetyczne będą niemal przeźroczyste, chrupiące płatki pieczywa.Uwagi:
Można podać marynowany imbir zamiast sałatki z kopru włoskiego lub kiełki z buraków.
Komentarze
Pycha