Konfitura z łososia
Konfitura z łososia to danie, które urozmaici Wasz bożonarodzeniowy stół. Spróbujcie go już dziś! To przystawka, którą serwuje się faktycznie ze słoika, tak jak tradycyjne konfitury.
Składniki:
- 200 g filetów z łososia,
- 1 czerwona cebula,
- Olej z Pestek Winogron Monini (do smażenia),
- 2 pomarańcze,
- cukier,
- Ocet z Czerwonego Wina Monini Aceto Rosso,
- Oliwa z Oliwek Monini Delicato (zamiennie Oliwa z Oliwek Monini Gran Fruttato),
- posiekane listki kolendry,
- koper włoski (fenkuł) do przygotowania sałatki,
- koperek (do dekoracji),
- Glassa Balsamiczna Monini Glaze (do dekoracji),
- Oliwa Smakowa Monini Garlic & Chili (do sałatki z kopru włoskiego),
- liść laurowy,
- pistacje,
- cynamon,
- sól i pieprz,
- 4 słoiki 0,5 litrowe (najlepiej weki, jednak słoiki typu twist-off też będą dobre)
Sposób przyrządzenia:
- Na patelni z niewielką ilością Oleju z Pestek Winogron Monini krótko podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, wlej ocet z czerwonego wina Monini Aceto Rosso. Dodaj liść laurowy, dopraw solą i pieprzem.
- Odstaw i usuń liść laurowy.
Wyciśnij sok z jednej pomarańczy. - Drugą pomarańczę pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
- Posyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z pomarańczy.
- Odstaw na około 10 minut.
- Przełóż do rondla i gotuj kilka minut.
- Łososia pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, kolendrą i oliwą extra vergine – Monini Delicato albo Monini Gran Fruttato.
- Przełóż do słoików: pierwsza warstwa – czerwona cebula; druga – łosoś; trzecia-pomarańcze + pistacje.
- Zamknij hermetycznie.
- Gotuj w piecu w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 4 minuty.
- Schłodź w zimnej wodzie.
- Możliwe jest także ugotowanie słoików w wodzie.
- Dopełnieniem akcentów kuchni włoskiej będzie sałatka z kopru włoskiego (fenkuł) skropionego Oliwą Smakową Monini Garlic & Chili.
- Proponujemy również grzanki z pszennego chleba.
- Najbardziej apetyczne będą niemal przeźroczyste, chrupiące płatki pieczywa.
Uwagi:
Można podać marynowany imbir zamiast sałatki z kopru włoskiego lub kiełki z buraków.