Konfitura z łososia

konfitura z łososia

fot. pexels.com

Konfitura z łososia to danie, które urozmaici Wasz bożonarodzeniowy stół. Spróbujcie go już dziś! To przystawka, którą serwuje się faktycznie ze słoika, tak jak tradycyjne konfitury.

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia,
  • 1 czerwona cebula,
  • Olej z Pestek Winogron Monini (do smażenia),
  • 2 pomarańcze,
  • cukier,
  • Ocet z Czerwonego Wina Monini Aceto Rosso,
  • Oliwa z Oliwek Monini Delicato (zamiennie Oliwa z Oliwek Monini Gran Fruttato),
  • posiekane listki kolendry,
  • koper włoski (fenkuł) do przygotowania sałatki,
  • koperek (do dekoracji),
  • Glassa Balsamiczna Monini Glaze (do dekoracji),
  • Oliwa Smakowa Monini Garlic & Chili (do sałatki z kopru włoskiego),
  • liść laurowy,
  • pistacje,
  • cynamon,
  • sól i pieprz,
  • 4 słoiki 0,5 litrowe (najlepiej weki, jednak słoiki typu twist-off też będą dobre)

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Na patelni z niewielką ilością Oleju z Pestek Winogron Monini krótko podsmaż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, wlej ocet z czerwonego wina Monini Aceto Rosso. Dodaj liść laurowy, dopraw solą i pieprzem.
  2. Odstaw i usuń liść laurowy.
    Wyciśnij sok z jednej pomarańczy.
  3. Drugą pomarańczę pokrój w kostkę i przełóż do miseczki.
  4. Posyp cukrem i cynamonem, polej sokiem z pomarańczy.
  5. Odstaw na około 10 minut.
  6. Przełóż do rondla i gotuj kilka minut.
  7. Łososia pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem, kolendrą i oliwą extra vergine – Monini Delicato albo Monini Gran Fruttato.
  8. Przełóż do słoików: pierwsza warstwa – czerwona cebula; druga – łosoś; trzecia-pomarańcze + pistacje.
  9. Zamknij hermetycznie.
  10. Gotuj w piecu w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 4 minuty.
  11. Schłodź w zimnej wodzie.
  12. Możliwe jest także ugotowanie słoików w wodzie.
  13. Dopełnieniem akcentów kuchni włoskiej będzie sałatka z kopru włoskiego (fenkuł) skropionego Oliwą Smakową Monini Garlic & Chili.
  14. Proponujemy również grzanki z pszennego chleba.
  15. Najbardziej apetyczne będą niemal przeźroczyste, chrupiące płatki pieczywa.

Uwagi:

Można podać marynowany imbir zamiast sałatki z kopru włoskiego lub kiełki z buraków.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (212 głosów, średnia: 4,40 z 5)
loading... zapisuję głos...