Przepis na barszcz grzybowy
Propozycja na świąteczny barszcz grzybowy od dietetyka. Barsz przygotowany według teg przepisu możesz jeść bez obaw o świąteczne kalorie.
Propozycja na świąteczny barszcz grzybowy od dietetyka – p. Zofii Urbańczyk z Centrum Naturhouse
Składniki:
Susz grzybowy
Zakwas na żurek
Jogurt naturalny
Sól, czosnek
Sposób przyrządzenia:
Suszone grzyby wrzucić do wody (ok. 300 ml wody na garść grzybów). Wodę z grzybami zagotować i zostawić na kilka minut na małym ogniu. Wywar z grzybami odstawić na kilka godzin. Wyciągnąć grzyby, a wywar przelać przez gazę i zagotować w nowym naczyniu. Dolać wody jeżeli jest taka potrzeba. Zakwas na żurek dokładnie wymieszać i wlać do wywaru mieszając. Grzyby, które zostały wyjęte można pokroić w cienkie paski i wrzucić do barszczu. Barszcz posolić do smaku i doprawić jogurtem. Wrzucić ok. 5-6 ząbków czosnku i gotować ok. godzinę.