Przepis na: Bałkański chłodnik z bakaliami
Składniki na Bałkański chłodnik z bakaliami:
- 3 szklanki kefiru
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Bakalland
- 2 łyżki posiekanych migdałów Bakalland
- 2 łyżki posiekanych suszonych fig Bakalland
- 2 łyżki posiekanych daktyli Bakalland
- 3 łyżki rodzynek Bakalland
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta utłuczonych goździków
- pół chałki lub piernika
Przygotowanie:
Kefir roztrzepujemy z jogurtem, żółtkiem i miodem oraz z sokiem i skórką z cytryny. Następnie mieszamy z orzechami, bakaliami oraz goździkami. Podajemy z opieczonymi w tosterze kromkami chałki lub piernikiem.
Komentarze
Przepis wydaje się ciekawy 😉 Być może wypróbuję 🙂
Takiego chłodnika jeszcze nigdy nie jadłam.
Ciekawy przepis, choć jakoś mnie nie zachęca do wypróbowania.
Pyszności! 🙂
Rodzynki wyrzucam i łykam całą resztę 🙂
Mniam!
Pycha!
Łatwe do zrobienia, a ja mam dwie lewe ręce więc może wypróbuję 🙂
Fajny przepis. Trzeba wypróbować kiedyś.
Hmm, bardzo ciekawie i smacznie wygląda. Może spróbuję 😉
ooo, taki bym wypiła 😀
Jakoś nazwa chłodnik nie za bardzo mi tu pasuje, raczej jogurt z bakaliami 🙂
Bakalie uwielbią, ale nie w chłodniku. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
A może warto byłoby wypróbować. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Bakalie jak najbardziej, ale za kefirem nie przepadam. 🙂