Przepis na: Bałkański chłodnik z bakaliami

 

Bałkański chłodnik z bakaliami

Składniki na Bałkański chłodnik z bakaliami:

  • 3 szklanki kefiru
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Bakalland
  • 2 łyżki posiekanych migdałów Bakalland
  • 2 łyżki posiekanych suszonych fig Bakalland
  • 2 łyżki posiekanych daktyli Bakalland
  • 3 łyżki rodzynek Bakalland
  • sok i otarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta utłuczonych goździków
  • pół chałki lub piernika

Przygotowanie:

Kefir roztrzepujemy z jogurtem, żółtkiem i miodem oraz z sokiem i skórką z cytryny. Następnie mieszamy z orzechami, bakaliami oraz goździkami. Podajemy z opieczonymi w tosterze kromkami chałki lub piernikiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (231 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Trochę Szalona  5 sierpnia 2015 11:35

    Przepis wydaje się ciekawy 😉 Być może wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  2. macierzanka  5 sierpnia 2015 12:54

    Takiego chłodnika jeszcze nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  3. Żanett  5 sierpnia 2015 14:06

    Ciekawy przepis, choć jakoś mnie nie zachęca do wypróbowania.

    Odpowiedz
  4. Aneta  5 sierpnia 2015 14:10

    Pyszności! 🙂

    Odpowiedz
  5. bbo  5 sierpnia 2015 15:03

    Rodzynki wyrzucam i łykam całą resztę 🙂

    Odpowiedz
  6. scrabble  5 sierpnia 2015 18:09

    Mniam!

    Odpowiedz
  7. Agnieszka  5 sierpnia 2015 19:27

    Pycha!

    Odpowiedz
  8. Patriszia  5 sierpnia 2015 20:56

    Łatwe do zrobienia, a ja mam dwie lewe ręce więc może wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  9. lilkawodna  6 sierpnia 2015 07:51

    Fajny przepis. Trzeba wypróbować kiedyś.

    Odpowiedz
  10. marczella  6 sierpnia 2015 10:11

    Hmm, bardzo ciekawie i smacznie wygląda. Może spróbuję 😉

    Odpowiedz
  11. Anita  22 sierpnia 2015 16:53

    ooo, taki bym wypiła 😀

    Odpowiedz
  12. martucha180  29 czerwca 2016 22:14

    Jakoś nazwa chłodnik nie za bardzo mi tu pasuje, raczej jogurt z bakaliami 🙂

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:15

    Bakalie uwielbią, ale nie w chłodniku. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  14. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:16

    A może warto byłoby wypróbować. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  15. Biomedka  12 sierpnia 2020 13:34

    Bakalie jak najbardziej, ale za kefirem nie przepadam. 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany