Przepis na: Bałkański chłodnik z bakaliami
Składniki na Bałkański chłodnik z bakaliami:
- 3 szklanki kefiru
- 2/3 szklanki naturalnego jogurtu bałkańskiego
- 1 żółtko
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych Bakalland
- 2 łyżki posiekanych migdałów Bakalland
- 2 łyżki posiekanych suszonych fig Bakalland
- 2 łyżki posiekanych daktyli Bakalland
- 3 łyżki rodzynek Bakalland
- sok i otarta skórka z 1 cytryny
- szczypta utłuczonych goździków
- pół chałki lub piernika
Przygotowanie:
Kefir roztrzepujemy z jogurtem, żółtkiem i miodem oraz z sokiem i skórką z cytryny. Następnie mieszamy z orzechami, bakaliami oraz goździkami. Podajemy z opieczonymi w tosterze kromkami chałki lub piernikiem.