Przepis na: Aromatyzowana włoska oliwa
Składniki na 1,5 litra oliwy:
- 5 gałązek bazylii
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki oregano
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 l oliwy z oliwek tłoczonej na zimno
Sposób przygotowania:
- Zioła opłukać zimną wodą, dobrze osączyć i przesuszyć. Nie może być w nich wody, gdyż oliwa w takim przypadku szybko się zepsuje.
- Listki ziół obrać z łodyg, delikatnie rozgnieść w moździerzu, bądź ugnieść drewnianym wałkiem, aby przyspieszyć wydzielanie się olejków eterycznych. Czosnek obrać ze skórki.
- Aromatyczne dodatki włożyć do czystej butelki. Zalać oliwą w ten sposób, żeby wszystko było dokładnie przykryte. Butelkę zakręcić lub przykryć pergaminem.
- Pozostawić w chłodnym i ciemnym miejscu na około 4 do 5 tygodni.
- Po tym czasie wyjąć aromatyczne dodatki i zużyć oliwę w przeciągu około trzech miesięcy.
Aromatyzowana włoska oliwa autorstwa szefa kuchni z restauracji Włoska Knajpa w Warszawie (ul. Okrzei 13)