Klasyka zawsze smakuje – sprawdź przepis na adwokatowe tiramisu

Adwokatowe tiramisu

Przepis na  pyszne domowe, adwokatowe tiramisu z wykorzystaniem likieru jajecznego Dalkowski Advocaat. To bardzo popularnym dodatkiem do lodów, deserów, kawy oraz koktajli.  Wyśmienicie smakuje i wygląda zastosowany w tortach i ciastach na bazie bezy. Efektowna aparycja i wyjątkowy smak tego deseru uwiedzie każdego.

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 dag serka mascarpone
  • 100 ml Advocaatu Dalkowski
  • 12 okrągłych biszkoptów
  • zielone winogrono
  • biała czekolada
  • prażone migdały

 Wykonanie:

Biszkopty nasączyć gorącym adwokatem rozcieńczonym wodą pół na pół i wystudzić. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie ułożyć na talerzu piramidę z nasączonych biszkoptów przekładając je na przemian masą serową. Na koniec polać piramidy rozpuszczoną białą czekoladą posypując migdałami i dekorując winogronem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (232 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...