Klasyka zawsze smakuje – sprawdź przepis na adwokatowe tiramisu
Przepis na pyszne domowe, adwokatowe tiramisu z wykorzystaniem likieru jajecznego Dalkowski Advocaat. To bardzo popularnym dodatkiem do lodów, deserów, kawy oraz koktajli. Wyśmienicie smakuje i wygląda zastosowany w tortach i ciastach na bazie bezy. Efektowna aparycja i wyjątkowy smak tego deseru uwiedzie każdego.
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 50 dag serka mascarpone
- 100 ml Advocaatu Dalkowski
- 12 okrągłych biszkoptów
- zielone winogrono
- biała czekolada
- prażone migdały
Wykonanie:
Biszkopty nasączyć gorącym adwokatem rozcieńczonym wodą pół na pół i wystudzić. Żółtko utrzeć z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na 2 godziny. Następnie ułożyć na talerzu piramidę z nasączonych biszkoptów przekładając je na przemian masą serową. Na koniec polać piramidy rozpuszczoną białą czekoladą posypując migdałami i dekorując winogronem.