Redakcja, 1 sierpnia 2020
Przepis na Muffinki marchewkowe
Przepis na Muffinki marchewkowe – składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów
- mąka – 250 gramów
- cukier – 125 gramów
- jajka – 3 sztuki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek
- sól – 0.5 łyżeczek
- cynamon – 1 łyżeczka
- marchewka – 4 sztuki
- cukier puder – 150 gramów
- woda – 3 łyżki
- pistacje posiekane – 25 gramów
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.
- Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.
- Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.