TOFU GENERAŁA TSO -Przepis mistrza Ching-He Haung

 TOFU GENERAŁA TSOTOFU GENERAŁA TSO:

SKŁADNIKI:

NA TOFU:

  • 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki
  • 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 ubite białko
  • Olej orzechowy do głębokiego smażenia
  • Szczypta soli i białego pieprzu

NA SOS:

  • 1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli
  • 2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu
  • 1 łyżka stołowa koncentratu  pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa oleju ryżowego
  • 1 łyżka stołowa sosu chilli
  • 1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego

DO GOTOWANIA CAŁOŚCI METODĄ STIR –  FRY:

  • 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
  •  1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  •  4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju orzechowego
  • 1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry
  • 4 łodyżki szczypiorku
  • 4 papryczki syczuańskiego chilli
  • Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszk
  • 1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój tofu w kostki.
  2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund). Obtocz w mieszance mąki
    i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Wylej z woka prawie cały olej – pozostaw około 1 łyżkę stołową.
  3. W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego , 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.

logo

Przepis na TOFU GENERAŁA TSO pochodzi z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem” , który jest emitowany  w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (120 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Gocha  23 marca 2015 13:10

    mmm wygląda smakowicie

    Odpowiedz
  2. magella87  23 marca 2015 13:18

    wyglada smakowicie. Jeszcze nie jadlam tofu, ciekawe jaki ma smak…

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  23 marca 2015 14:09

    Ciekawe jak smakuje tofu. Nawet nie wiem gdzie można go kupić.

    Odpowiedz
  4. bbo  23 marca 2015 14:39

    Mam ochotę na takie jedzonko 🙂

    Odpowiedz
  5. Wusia  23 marca 2015 16:58

    Wygląda smacznie ale tofu do mnie niestety nie przemawia.

    Odpowiedz
  6. Kmakolagwa  24 marca 2015 09:47

    Bardzo apetycznie wygląda. Swoją drogą nigdy nie próbowałam tofu.

    Odpowiedz
  7. martucha180  24 marca 2015 13:29

    Ja też nigdy nie jadłam tofu! A na zdjęciu wygląda smacznie…

    Odpowiedz
  8. girlblack  30 marca 2015 09:31

    uwielbiam takie jedzonko 🙂 wygląda bardzo interesująco 🙂

    Odpowiedz
  9. Justyna  13 maja 2015 08:29

    Nie jadałm jeszcze nigdy tofu 🙂

    Odpowiedz
  10. scrabble  10 sierpnia 2015 14:07

    Pyszności, zapisuję przepis 😉

    Odpowiedz
  11. xtina120  13 grudnia 2015 22:15

    aż się głodna zrobiłam tak cudnie to wygląda 😉

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  26 grudnia 2016 22:05

    No to mamy tutaj tofu na bogato. No ale co się dziwić jak to dla Generała? HA, HA, HA! A tak na serio to przepis faktycznie ful wypas. Skałdniki, wykonanie, aż chce się to jeść. Wygląd apetyczny. Ślinka cieknie od samego czytania.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.