TOFU GENERAŁA TSO -Przepis mistrza Ching-He Haung
TOFU GENERAŁA TSO:
SKŁADNIKI:
NA TOFU:
- 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki
- 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 ubite białko
- Olej orzechowy do głębokiego smażenia
- Szczypta soli i białego pieprzu
NA SOS:
- 1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli
- 2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa oleju ryżowego
- 1 łyżka stołowa sosu chilli
- 1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu
- 1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego
DO GOTOWANIA CAŁOŚCI METODĄ STIR – FRY:
- 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
- 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
- 4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego
- 1 średnia biała cebula
- 2 łyżki stołowe oleju orzechowego
- 1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry
- 4 łodyżki szczypiorku
- 4 papryczki syczuańskiego chilli
- Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszk
- 1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój tofu w kostki.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund). Obtocz w mieszance mąki
i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Wylej z woka prawie cały olej – pozostaw około 1 łyżkę stołową. - W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego , 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.
Przepis na TOFU GENERAŁA TSO pochodzi z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem” , który jest emitowany w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.
Komentarze
mmm wygląda smakowicie
wyglada smakowicie. Jeszcze nie jadlam tofu, ciekawe jaki ma smak…
Ciekawe jak smakuje tofu. Nawet nie wiem gdzie można go kupić.
Mam ochotę na takie jedzonko 🙂
Wygląda smacznie ale tofu do mnie niestety nie przemawia.
Bardzo apetycznie wygląda. Swoją drogą nigdy nie próbowałam tofu.
Ja też nigdy nie jadłam tofu! A na zdjęciu wygląda smacznie…
uwielbiam takie jedzonko 🙂 wygląda bardzo interesująco 🙂
Nie jadałm jeszcze nigdy tofu 🙂
Pyszności, zapisuję przepis 😉
aż się głodna zrobiłam tak cudnie to wygląda 😉
No to mamy tutaj tofu na bogato. No ale co się dziwić jak to dla Generała? HA, HA, HA! A tak na serio to przepis faktycznie ful wypas. Skałdniki, wykonanie, aż chce się to jeść. Wygląd apetyczny. Ślinka cieknie od samego czytania.