TOFU GENERAŁA TSO -Przepis mistrza Ching-He Haung

 TOFU GENERAŁA TSOTOFU GENERAŁA TSO:

SKŁADNIKI:

NA TOFU:

  • 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki
  • 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 ubite białko
  • Olej orzechowy do głębokiego smażenia
  • Szczypta soli i białego pieprzu

NA SOS:

  • 1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli
  • 2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu
  • 1 łyżka stołowa koncentratu  pomidorowego
  • 1 łyżka stołowa oleju ryżowego
  • 1 łyżka stołowa sosu chilli
  • 1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego

DO GOTOWANIA CAŁOŚCI METODĄ STIR –  FRY:

  • 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
  •  1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  •  4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki stołowe oleju orzechowego
  • 1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry
  • 4 łodyżki szczypiorku
  • 4 papryczki syczuańskiego chilli
  • Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszk
  • 1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pokrój tofu w kostki.
  2. Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund). Obtocz w mieszance mąki
    i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Wylej z woka prawie cały olej – pozostaw około 1 łyżkę stołową.
  3. W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego , 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.

logo

Przepis na TOFU GENERAŁA TSO pochodzi z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem” , który jest emitowany  w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,43 z 5)
loading... zapisuję głos...