TOFU GENERAŁA TSO -Przepis mistrza Ching-He Haung
TOFU GENERAŁA TSO:
SKŁADNIKI:
NA TOFU:
- 400 g tofu, osuszonego ciętego w 2,5 centymetrowe kostki
- 60 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 ubite białko
- Olej orzechowy do głębokiego smażenia
- Szczypta soli i białego pieprzu
NA SOS:
- 1 łyżka stołowa sosu z żółtej fasoli
- 2 łyżki stołowe lekkiego sojowego sosu
- 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka stołowa oleju ryżowego
- 1 łyżka stołowa sosu chilli
- 1 łyżka do herbaty brązowego cukru lub miodu
- 1 łyżka do herbaty ciemnego sosu sojowego
DO GOTOWANIA CAŁOŚCI METODĄ STIR – FRY:
- 2 łyżki stołowe oleju arachidowego
- 1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
- 4 całe suszone papryczki chilli syczuańskiego
- 1 średnia biała cebula
- 2 łyżki stołowe oleju orzechowego
- 1 ząbek czosnku obrany i zgnieciony
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka stołowa wina ryżowego albo wytrawnego sherry
- 4 łodyżki szczypiorku
- 4 papryczki syczuańskiego chilli
- Pół szklanki prażonych i posiekanych orzeszk
- 1 długa czerwona papryczka pocięta na 1-centymetrowe kawałki
PRZYGOTOWANIE:
- Pokrój tofu w kostki.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą i jajko w misce, dodając sól i pieprz. Mieszaj aż ciasto będzie gęste, ale ciągle płynne. Obtocz w cieście kostki tofu. Rozgrzej wok do bardzo wysokiej temperatury i wypełnij go do ¼ olejem arachidowym. Rozgrzej olej do 180 stopni (aż kawałek chleba po wrzuceniu będzie w nim brązowiał w ciągu 15 sekund). Obtocz w mieszance mąki
i jajka każdy kawałek tofu i włóż do woka. Smaż tofu aż będzie złoto-brązowe, a następnie wyjmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju. Wylej z woka prawie cały olej – pozostaw około 1 łyżkę stołową. - W innej misce połącz wszystkie składniki sosu: 1 łyżka sosu z żółtej fasoli, 2 łyżki lekkiego sojowego sosu, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę oleju ryżowego , 1 łyżkę sosu chilli, 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu, 1 łyżeczkę sosu sojowego ciemnego. Odstaw, by sos nabrał smaku.
Przepis na TOFU GENERAŁA TSO pochodzi z programu ,,Wielkie żarcie z Chingiem” , który jest emitowany w poniedziałki 23 marca i 30 marca o 18:30 na antenie Polsat Food Network.