Przepis dla wegetarian: Lekka lasagne ze szpinakiem

lekka_lasagne_ze_szpinakiem

Ilość porcji: 6–8 (Forma 30×20 cm)

Składniki na danie: Lasagne ze szpinakiem

  • ·    400 g szpinaku
  • ·    300 g fety
  • ·    400 g mozzarelli
  • ·    makaron Lasagne marki Arrighi
  • ·    2 puszki Krojonych pomidorów z czosnkiem marki Valfrutta
  • ·    1 jajko
  • ·    2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
  • ·    1 cebula
  • ·    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
  • ·    sól
  • ·    pieprz
  • ·    tymianek świeży lub bazylia
  • ·    pomidory koktajlowe (garść)

Wykonanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.

2. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.

3. Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem.

4. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) – wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut.

5. Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron.

6. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.

7. Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce.

8. Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (125 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Wusia  17 maja 2016 11:02

    Lubię lasagne z każdym farszem czy mięsnym czy warzywnym i z każdym sosem.To świetne danie i chyba każdemu smakuje.A do tego te zioła. I oko i nos i podniebienie są ukontentowane.

    Odpowiedz
  2. martucha180  17 maja 2016 12:03

    Smakowicie wygląda.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  17 maja 2016 14:17

    To świetne danie nie tylko dla wegetarian.

    Odpowiedz
  4. Aneta  17 maja 2016 14:20

    Uwielbiam lasagne w tradycyjnej formie, ale ta również jest ciekawa i z pewnością zasmakowałaby zarówno mi, jak i mojej rodzinie. W wolnej chwili wypróbuję ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. as_sa  17 maja 2016 19:32

    Lasagne i szpinak – dwie rzeczy, które wprost uwielbiam 🙂

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  19 maja 2016 10:04

    Ciekawy i w sumie dość prosty przepis. Lubię szpinak i wszelkie makarony. W tym wydaniu i takim połączeniu musi być smaczny. W każdym razie wygląda apetycznie. Chętnie bym skosztowała :).

    Odpowiedz
  7. A.  20 maja 2016 22:59

    Wygląda smakowicie. Uwielbiam lasagne i uwielbiam szpinak! Mogłabym je jeść codziennie. Kolejny przepis, który koniecznie muszę wypróbować.

    Odpowiedz
  8. Ewelina  23 maja 2016 21:37

    Jaaaa jak to pysznie wygląda!

    Odpowiedz
  9. nungal  25 maja 2016 12:27

    Uwielbiam lasagne – mogłabym ją wciągać na tony 😀

    Odpowiedz
  10. Jaworka  30 maja 2016 19:16

    Nie przepadam za szpinakiem ale od czasu do czasu robię

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.