Przepis dla wegetarian: Lekka lasagne ze szpinakiem
Ilość porcji: 6–8 (Forma 30×20 cm)
Składniki na danie: Lasagne ze szpinakiem
- · 400 g szpinaku
- · 300 g fety
- · 400 g mozzarelli
- · makaron Lasagne marki Arrighi
- · 2 puszki Krojonych pomidorów z czosnkiem marki Valfrutta
- · 1 jajko
- · 2 łyżki Oliwy z oliwek Extra Vergine marki Olitalia
- · 1 cebula
- · 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo tartej)
- · sól
- · pieprz
- · tymianek świeży lub bazylia
- · pomidory koktajlowe (garść)
Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, dodaj oliwę oraz cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
2. Dodaj opłukany szpinak, smaż aż zwiędnie. Dodaj pokruszoną fetę. Całość duś do zagęszczenia sosu. Dodaj gałkę muszkatołową. Dopraw solą jeśli to konieczne (feta jest słona i sos powinien być wystarczająco słony). Ostudź i dodaj jajko, wymieszaj.
3. Pomidory przełóż z puszek do miski, dopraw solą i pieprzem.
4. Na dno foremki wyłóż 1/2 pomidorów, na to wyłóż płaty makaronu. Możesz użyć surowy lub wstępnie go obgotować (ok. 10 minut) – wówczas skróć czas pieczenia o 10 minut.
5. Wyłóż 1/2 sosu szpinakowo-serowego, na to makaron, sos pomidorowy, szpinak i na koniec makaron.
6. Mozzarellę zetrzyj i wyłóż na makaron, posyp pomidorkami koktajlowymi.
7. Zapiekankę piecz przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C z funkcją góra-dół. Formę ułóż na najniższej półce.
8. Lasagne podawaj od razu po przyrządzeniu. Przed podaniem posyp ją świeżymi ziołami.
Lubię lasagne z każdym farszem czy mięsnym czy warzywnym i z każdym sosem.To świetne danie i chyba każdemu smakuje.A do tego te zioła. I oko i nos i podniebienie są ukontentowane.
Smakowicie wygląda.
To świetne danie nie tylko dla wegetarian.
Uwielbiam lasagne w tradycyjnej formie, ale ta również jest ciekawa i z pewnością zasmakowałaby zarówno mi, jak i mojej rodzinie. W wolnej chwili wypróbuję ten przepis 🙂
Lasagne i szpinak – dwie rzeczy, które wprost uwielbiam 🙂
Ciekawy i w sumie dość prosty przepis. Lubię szpinak i wszelkie makarony. W tym wydaniu i takim połączeniu musi być smaczny. W każdym razie wygląda apetycznie. Chętnie bym skosztowała :).
Wygląda smakowicie. Uwielbiam lasagne i uwielbiam szpinak! Mogłabym je jeść codziennie. Kolejny przepis, który koniecznie muszę wypróbować.
Jaaaa jak to pysznie wygląda!
Uwielbiam lasagne – mogłabym ją wciągać na tony 😀
Nie przepadam za szpinakiem ale od czasu do czasu robię