Przepis na: Kopytka jaglane

Kopytka-jaglane_-Pokochaj-swoje-ciało_Dagmara-Skalska

fot. Kopytka jaglane z „Pokochaj swoje ciało” Dagmary Skalskiej

Poniższy przepis pochodzi z książki: „Pokochaj swoje ciało” Dagmary Skalskiej. Kilka porad oraz o samej książce przeczytacie w naszym artykule: Zdrowy detoks ciała i umysłu – jak się do tego zabrać?

Składniki na danie: Kopytka jaglane

  • 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj masło, mąkę, kurkumę i sól. Zagnieć ręką do uzyskania jednolitej masy, która nie powinna się zbytnio kleić. Uformuj wałeczki krój je nożem na kawałki mniej więcej grubości palca. Możesz też uformować je na kształt klusek śląskich. Wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotuj kilka minut od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od wielkości klusek, kopytka gotują się krócej niż kluski śląskie ). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł. Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (243 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  22 sierpnia 2016 17:50

    Ostatnio robiłam kotleciki jaglane,bardzo dobre.Lubię testować nowe przepisy,więc i ten wypróbuję.Takie kopytka jaglane ze szpinakiem na pewno są wyśmienite.

    Odpowiedz
  2. martucha180  22 sierpnia 2016 18:48

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  3. janka1312  22 sierpnia 2016 22:13

    chyba jutro zrobię na obiad 🙂

    Odpowiedz
  4. sandra  22 sierpnia 2016 22:55

    Nie lubię kaszy jaglanej

    Odpowiedz
    • Joanna007  22 sierpnia 2016 23:42

      A ja uwielbiam wszystkie kasze, ale z tego przepisu nie skorzystam. Wolę kopytka w ich tradycyjnym ziemniaczanym wydaniu;)

      Odpowiedz
      • linea  23 sierpnia 2016 12:20

        Ja też lubię tradycyjne kopytka ziemniaczane, a kaszę wolę jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków. Kasza jest zdrowa i trzeba ją jeść 🙂

        Odpowiedz
  5. A. czy  23 sierpnia 2016 08:34

    Zdrowo i smacznie 🙂 Tak jak lubię XD

    Odpowiedz
  6. kasia87g  23 sierpnia 2016 14:05

    bardzo proste i szybkie w przygotowaniu

    Odpowiedz
  7. Hidari11  25 sierpnia 2016 08:45

    Muszą być dobre. I prawdopodobnie zdrowsze.

    Odpowiedz
  8. nungal  27 sierpnia 2016 18:03

    hahaha 😀 świetne zdjęcie, psiak jest rewelacyjny

    Odpowiedz
  9. Jaworka  31 sierpnia 2016 19:08

    Uwielbiam wszystkie kasze i często są daniami w mojej kuchni ale klusek z kaszy jaglanej nie robiłam a myślę że warto wypróbować ze szpinakiem wyglądają bardzo efektownie i smacznie

    Odpowiedz
  10. Aneta  27 września 2016 14:31

    Ciekawe jak smakują takie kopytka… Uwielbiam je w tradycyjnej wersji, a za kaszą jaglaną w sumie średnio przepadam, ale może się skuszę i będzie to strzał w dziesiątkę? 🙂

    Odpowiedz
  11. stokrotkapolna  20 listopada 2016 07:07

    Ja też nigdy nie robiłam kopytek z kaszy.Tylko tradycyjne.Może jednak warto te spróbować, kasza jest przecież tak zdrowa, chociaż nie bardzo za nia przepadamy.

    Odpowiedz
  12. AnnStyl  26 grudnia 2016 21:58

    Nie chcę się czepiać. Ale jeśli w sposobie wykonania podaje się, że dodać masło to wypada podać jego ilość oraz w jakiej postaci ma być dodane, to znaczy czy roztopione czy twarde. Tylko tak pytam. Takich kopytek nie robiłam. Czy smakują trudno oceniać po samym zdjęciu. Kasza jaglana ma specyficzny smak, więc zależny z czym będą podane. Nie jestem pewna czy wypróbuję. Różne kotleciki z przeróżnych kasz robię ale czy takie kopytka wypróbuję? nie wiem?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany