Przepis na: Kopytka jaglane

fot. Kopytka jaglane z „Pokochaj swoje ciało” Dagmary Skalskiej
Poniższy przepis pochodzi z książki: „Pokochaj swoje ciało” Dagmary Skalskiej. Kilka porad oraz o samej książce przeczytacie w naszym artykule: Zdrowy detoks ciała i umysłu – jak się do tego zabrać?
Składniki na danie: Kopytka jaglane
- 400 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól
PRZYGOTOWANIE
Ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj masło, mąkę, kurkumę i sól. Zagnieć ręką do uzyskania jednolitej masy, która nie powinna się zbytnio kleić. Uformuj wałeczki krój je nożem na kawałki mniej więcej grubości palca. Możesz też uformować je na kształt klusek śląskich. Wrzucaj partiami do gotującej się, osolonej wody. Gotuj kilka minut od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od wielkości klusek, kopytka gotują się krócej niż kluski śląskie ). Możesz dodać do masy dodatki np. szpinak biały ser, marchewkę, brokuł. Na zdjęciu kopytka ze szpinakiem. Razem z kaszą została zmielona garść świeżych liści szpinaku.
Ostatnio robiłam kotleciki jaglane,bardzo dobre.Lubię testować nowe przepisy,więc i ten wypróbuję.Takie kopytka jaglane ze szpinakiem na pewno są wyśmienite.
Ciekawy przepis.
chyba jutro zrobię na obiad 🙂
Nie lubię kaszy jaglanej
A ja uwielbiam wszystkie kasze, ale z tego przepisu nie skorzystam. Wolę kopytka w ich tradycyjnym ziemniaczanym wydaniu;)
Ja też lubię tradycyjne kopytka ziemniaczane, a kaszę wolę jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków. Kasza jest zdrowa i trzeba ją jeść 🙂
Zdrowo i smacznie 🙂 Tak jak lubię XD
bardzo proste i szybkie w przygotowaniu
Muszą być dobre. I prawdopodobnie zdrowsze.
hahaha 😀 świetne zdjęcie, psiak jest rewelacyjny
Uwielbiam wszystkie kasze i często są daniami w mojej kuchni ale klusek z kaszy jaglanej nie robiłam a myślę że warto wypróbować ze szpinakiem wyglądają bardzo efektownie i smacznie
Ciekawe jak smakują takie kopytka… Uwielbiam je w tradycyjnej wersji, a za kaszą jaglaną w sumie średnio przepadam, ale może się skuszę i będzie to strzał w dziesiątkę? 🙂
Ja też nigdy nie robiłam kopytek z kaszy.Tylko tradycyjne.Może jednak warto te spróbować, kasza jest przecież tak zdrowa, chociaż nie bardzo za nia przepadamy.
Nie chcę się czepiać. Ale jeśli w sposobie wykonania podaje się, że dodać masło to wypada podać jego ilość oraz w jakiej postaci ma być dodane, to znaczy czy roztopione czy twarde. Tylko tak pytam. Takich kopytek nie robiłam. Czy smakują trudno oceniać po samym zdjęciu. Kasza jaglana ma specyficzny smak, więc zależny z czym będą podane. Nie jestem pewna czy wypróbuję. Różne kotleciki z przeróżnych kasz robię ale czy takie kopytka wypróbuję? nie wiem?