Przepis na klasyczne tiramisu na Walentynki

Przepis na klasyczne tiramisu

fot. www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Przepis autorstwa Marco Ghia, szefaAkademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Przepis na klasyczne tiramisu – składniki

  • 4 żółtka jajek
  • 125 g ubitej śmietany
  • 125 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml słodzonej kawy
  • biszkopty Savoiardi
  • gorzkie kakao

Sposób przygotowania:

W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych kawą biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki i dekorujemy odrobiną kakao.

Poznaj inny przepis na tiramisu:

Tiramisu z wiśniami

Tiramisu z wiśniami

Składniki: 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT 250g serka typu mascarpone 250g śmietanki kremówki 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych 100g biszkoptów kakao do

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (266 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  13 lutego 2017 15:39

    Pychota!

    Odpowiedz
  2. Wusia  13 lutego 2017 19:59

    Właśnie mam taką w lodówce i wydzielam rodzince , bo połknęliby na jedno posiedzenie.

    Odpowiedz
    • xtina120  13 lutego 2017 23:31

      Zazdroszczę 😉

      Odpowiedz
      • Wusia  14 lutego 2017 13:13

        To jedno z łatwiejszych ciast i nie trzeba mieć żadnych zdolności i do tego bardzo szybkie w robocie.Bardzo polecam i nie ma obaw że się nie uda.

        Odpowiedz
        • Jaworka  14 lutego 2017 17:15

          to prawda też czasami robię nie ma takiej opcji by się nie udało a smakowitości

          Odpowiedz
  3. xtina120  13 lutego 2017 23:28

    Oj zjadłabym…..ale mój talent cukierniczy jest raczej marny i nie wiem czy coś by z tego wyszło….a już na pewno nie byłoby takie piekne jak na zdjęciu

    Odpowiedz
    • Joanna007  14 lutego 2017 07:30

      Tiramisu wcale nie jest takie trudne a jest przepyszne! Robiłam wielokrotnie. Nie dodaję kremówki bo byłoby za tłusto. Nawet nigdy nie robiłam z kremówką. Robię na białkach i co ważne jest to żeby połowę cukru wsypać do żółtek, drugą połowę do białek. Na 4 żółtka ubijam 3 białka ale nie dodaję całej piany tylko na wyczucie. Trochę zazwyczaj mi zostaje. Do kawy dodaję amaretto ale zamiast tego można użyć cappuccino w saszetkach o smaku amaretto. W razie pytań pisz 😉

      Odpowiedz
      • Jaworka  14 lutego 2017 17:19

        A ja zawsze robię ze śmietaną nie wpadłam na to że tylko z białkami super pomysł Joanna dzięki jednak ta kawiarenka na KM jest bardzo przydatna i można się sporo dowiedzieć fajnie że jest

        Odpowiedz
        • Joanna007  15 lutego 2017 07:59

          Ze śmietaną tylko jadłam w kawiarni przy cukierni bo chciałam sprawdzić czy deser jest lepszy niż mój 😉 Moje tiramisu jest lekkie, pyszne, a to było ciężkie i tłuste. Spróbuj z białkami i daj znać jak Ci smakuje. Mnie tiramisu uczył robić kuzyn który pracował we włoskiej restauracji ale jak robiliśmy pierwszy raz to do białek nie dodał cukru i piana osiadła w trakcie łączenia z serem i żółtkami, ale i tak zakochałam się w tym deserze 🙂 Robiłam też z czekoladą i wiśniami ale klasyczne lubię najbardziej.

          Odpowiedz
      • xtina120  14 lutego 2017 21:32

        No to skoro faktycznie nie jest takie trudne to jak będę miała wolny weekend to muszę spróbować. Pasuję się nauczyć coś piec bo mój narzeczony uwielbia słodycze, dla niego im słodsze tym lepsze 😉

        Odpowiedz
        • Joanna007  15 lutego 2017 07:55

          No to po tiramisu zakocha się w Tobie jeszcze bardziej 😉 Jak w trakcie robienia deseru będziesz mieć jakieś pytania to pisz na priv to pomogę:) A, i pamiętaj o tym że deser najlepszy jest dopiero następnego dnia. Ew. po kilku godzinach spędzonych w lodówce.

          Odpowiedz
          • Jaworka  15 lutego 2017 17:17

            Ja też chyba w ten weekend zrobię to po twojemu tiramisu uwielbiam słodkie ale w lżejszej wersji na pewno mi posmakuje

  4. Aneta  17 lutego 2017 13:13

    Pyszności! *_*

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany