Przepis na klasyczne tiramisu na Walentynki
Przepis autorstwa Marco Ghia, szefaAkademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Przepis na klasyczne tiramisu – składniki
- 4 żółtka jajek
- 125 g ubitej śmietany
- 125 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml słodzonej kawy
- biszkopty Savoiardi
- gorzkie kakao
Sposób przygotowania:
W jednej misce ubijamy żółtka z większością cukru, w drugiej śmietanę z resztą cukru. Mieszamy mascarpone z żółtkami i cukrem, po czym dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i całość delikatnie mieszamy z dołu na górę, aby mieszanka nie straciła swojej puszystej konsystencji. W dużej formie lub w małych foremkach przekładamy warstwy namoczonych kawą biszkoptów z warstwami kremu. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki i dekorujemy odrobiną kakao.
Poznaj inny przepis na tiramisu: