Przepis na karpia: Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem
Przepis na karpia: Świąteczny karp z serowo – pieczarkowym farszem – Składniki
- – świeży karp, ok. 1,2 kg
- – 500 g świeżych pieczarek
- – 1 cebula
- – 1 średni pęczek natki pietruszki
- – 150 g sera Gouda MSM Mońki w plastrach
- – 3 ząbki czosnku
- – 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na oleju. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem. Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną oleju. Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.