Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka

Jesiotr duszony w maśle

Przepis na danie: Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka jest autorstwa Karola Okrasy.

Składniki na danie: Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka

  • 2 duże filety jesiotra bez skóry
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty

Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka świeżego lubczyku
  • ½ ostrej papryczki
  • 1 mała cebula
  • ½ jabłka
  • 1 – 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½ selera korzeniowego
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty: ładnie oczyszczone filety jesiotra bez skóry doprawiamy pieprzem, a potem nacieramy drobno posiekanym i roztartym z solą świeżym rozmarynem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.

Na dużej patelni topimy większą część masła, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, posiekaną ostrą papryczkę i na koniec sok z kiszonej kapusty. W tak przygotowany wywar wkładamy zamarynowanego jesiotra. Przykrywamy i dusimy na możliwie minimalnym ogniu przez 25 – 30 minut.

Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą: do miski wkładamy majonez, drobno posiekany ząbek czosnku, roztarty w moździerzu drobno posiekany lubczyk z solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko ze skórką pokrojone w drobną kostkę, kapary, miód, ocet winny. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by składniki dobrze się połączyły ze sobą.
Z obranego selera wycinamy obieraczką do warzyw cieniutkie długie plastry. Na patelnię wylewamy trochę wywaru, w którym dusił się jesiotr. Wkładamy do niego plastry  selera, można dorzucić trochę masła. Selera blanszujemy w wywarze 2-3 minuty.

Na talerze wykładamy plastry selera, na to uduszone w maśle i soku z kiszonej kapusty filety jesiotra, polewamy zimnym sosem majonezowym z jabłkiem i cebulą, posypujemy kaparami i plasterkami ostrej papryczki.

Przepis pochodzi z programu: „Gotowanie z Okrasą – Rybne kolacje”, od poniedziałku do piątku o 20:00 – Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (277 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. marcia7  16 kwietnia 2016 11:53

    boski widok i smak

    Odpowiedz
  2. Aromer0209  16 kwietnia 2016 12:29

    uwielbiam ryby

    Odpowiedz
  3. Żanett  16 kwietnia 2016 14:52

    Ojeju, jaki fajny przepis! Rybka wygląda bardzo apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  4. macierzanka  16 kwietnia 2016 18:56

    Ciekawe czy w tym przepisie jesiotra można zastąpić inną rybą.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  16 kwietnia 2016 20:49

    Danie prezentuje się bardzo apetycznie. Niestety nie byłoby idealne przy mojej diecie i stylu odżywiania. Niemniej jednak warto zaserwować taką wspaniałość innym członkom rodziny 🙂

    Odpowiedz
  6. Jaworka  16 kwietnia 2016 21:19

    Sezon na rybki się zbliża ciekawe czy inną można tak samo zrobić bo przepis świetny

    Odpowiedz
  7. martucha180  16 kwietnia 2016 21:47

    Jesiotra nie jadłam, a chętnie bym posmakował

    Odpowiedz
  8. xtina120  16 kwietnia 2016 22:36

    Wyglada po prostu przepysznie. Nie jadłam jeszcze tej ryby, w ogóle słyszę jej nazwę pierwszy raz 😉

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  17 kwietnia 2016 11:56

    O kurcze ale jedzonko! Nie odmówiłabym, oj nie. Mniam. Aż ślinka cieknie i trudno się opanować. A smaczne zapewne, że talerz zostanie puściutki, aż miło popatrzeć. A sadniki wcale nie takie znowu wyszukane, a co najistotniejsze dostępne.

    Odpowiedz
  10. Ewelina  17 kwietnia 2016 16:30

    Danie wygląda bardzo smakowicie, lubię ryby w każdej postaci. Na pewno i w tej formie rybka przypadłaby mi do gustu. Jesiotra chyba jeszcze nie jadłam

    Odpowiedz
  11. Patriszia  17 kwietnia 2016 18:09

    Samą rybkę chętnie zjadłabym, ale ten sos majonezowy nie do końca mi pasuje. Mimo że bardzo lubię ryby to akurat na ten przepis jednak się nie skuszę.

    Odpowiedz
  12. kasia87g  17 kwietnia 2016 18:42

    jesiotra chyba nigdy jeszcze nie jadałam, a bardzo lubie ryby, więc na pewno się skuszę bo już na sam widok zdjęcia cieknie mi ślinka, pysznie wygląda

    Odpowiedz
  13. Hidari11  17 kwietnia 2016 20:07

    Same dobre składniki. Ich połączenie musi tworzyć niepowtarzalny smak.

    Odpowiedz
  14. Wusia  17 kwietnia 2016 20:09

    Połączenie ryby z sokiem z kiszonej kapusty jest dość oryginalne, ale bardzo lubię kuchnię oferowaną przez Okrasę i wierzę, że i ten przepis będzie ok, tym bardziej ,że to zestaw bardzo aromatycznych przypraw i składników.

    Odpowiedz
  15. Aneta  18 kwietnia 2016 12:58

    Ale ciekawe danie, być może kiedyś wypróbuję je w swojej kuchni 🙂 Jem za mało ryb, zdaję sobie z tego sprawę, więc czas jakoś bardziej wprowadzić je do jadłospisu 🙂

    Odpowiedz
  16. efffciaa  18 kwietnia 2016 17:04

    Bardzo ciekawy przepis na przyrządzenie jesiotra . Mięsko z jesiotra jest wspaniałe i co najważniejsze – nie ma ości 🙂 Uwielbiam ryby , a jesiotra w szczególności 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany