Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka
Przepis na danie: Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka jest autorstwa Karola Okrasy.
Składniki na danie: Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka
- 2 duże filety jesiotra bez skóry
- 5 gałązek świeżego rozmarynu
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 200 ml soku z kiszonej kapusty
Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą:
- 3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka świeżego lubczyku
- ½ ostrej papryczki
- 1 mała cebula
- ½ jabłka
- 1 – 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka białego octu winnego
- ½ selera korzeniowego
- sól, grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty: ładnie oczyszczone filety jesiotra bez skóry doprawiamy pieprzem, a potem nacieramy drobno posiekanym i roztartym z solą świeżym rozmarynem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
Na dużej patelni topimy większą część masła, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, posiekaną ostrą papryczkę i na koniec sok z kiszonej kapusty. W tak przygotowany wywar wkładamy zamarynowanego jesiotra. Przykrywamy i dusimy na możliwie minimalnym ogniu przez 25 – 30 minut.
Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą: do miski wkładamy majonez, drobno posiekany ząbek czosnku, roztarty w moździerzu drobno posiekany lubczyk z solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko ze skórką pokrojone w drobną kostkę, kapary, miód, ocet winny. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by składniki dobrze się połączyły ze sobą.
Z obranego selera wycinamy obieraczką do warzyw cieniutkie długie plastry. Na patelnię wylewamy trochę wywaru, w którym dusił się jesiotr. Wkładamy do niego plastry selera, można dorzucić trochę masła. Selera blanszujemy w wywarze 2-3 minuty.
Na talerze wykładamy plastry selera, na to uduszone w maśle i soku z kiszonej kapusty filety jesiotra, polewamy zimnym sosem majonezowym z jabłkiem i cebulą, posypujemy kaparami i plasterkami ostrej papryczki.
Przepis pochodzi z programu: „Gotowanie z Okrasą – Rybne kolacje”, od poniedziałku do piątku o 20:00 – Polsat Food Network
boski widok i smak
uwielbiam ryby
Ojeju, jaki fajny przepis! Rybka wygląda bardzo apetycznie 🙂
Ciekawe czy w tym przepisie jesiotra można zastąpić inną rybą.
Danie prezentuje się bardzo apetycznie. Niestety nie byłoby idealne przy mojej diecie i stylu odżywiania. Niemniej jednak warto zaserwować taką wspaniałość innym członkom rodziny 🙂
Sezon na rybki się zbliża ciekawe czy inną można tak samo zrobić bo przepis świetny
Jesiotra nie jadłam, a chętnie bym posmakował
Wyglada po prostu przepysznie. Nie jadłam jeszcze tej ryby, w ogóle słyszę jej nazwę pierwszy raz 😉
O kurcze ale jedzonko! Nie odmówiłabym, oj nie. Mniam. Aż ślinka cieknie i trudno się opanować. A smaczne zapewne, że talerz zostanie puściutki, aż miło popatrzeć. A sadniki wcale nie takie znowu wyszukane, a co najistotniejsze dostępne.
Danie wygląda bardzo smakowicie, lubię ryby w każdej postaci. Na pewno i w tej formie rybka przypadłaby mi do gustu. Jesiotra chyba jeszcze nie jadłam
Samą rybkę chętnie zjadłabym, ale ten sos majonezowy nie do końca mi pasuje. Mimo że bardzo lubię ryby to akurat na ten przepis jednak się nie skuszę.
jesiotra chyba nigdy jeszcze nie jadałam, a bardzo lubie ryby, więc na pewno się skuszę bo już na sam widok zdjęcia cieknie mi ślinka, pysznie wygląda
Same dobre składniki. Ich połączenie musi tworzyć niepowtarzalny smak.
Połączenie ryby z sokiem z kiszonej kapusty jest dość oryginalne, ale bardzo lubię kuchnię oferowaną przez Okrasę i wierzę, że i ten przepis będzie ok, tym bardziej ,że to zestaw bardzo aromatycznych przypraw i składników.
Ale ciekawe danie, być może kiedyś wypróbuję je w swojej kuchni 🙂 Jem za mało ryb, zdaję sobie z tego sprawę, więc czas jakoś bardziej wprowadzić je do jadłospisu 🙂
Bardzo ciekawy przepis na przyrządzenie jesiotra . Mięsko z jesiotra jest wspaniałe i co najważniejsze – nie ma ości 🙂 Uwielbiam ryby , a jesiotra w szczególności 🙂