Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka

Jesiotr duszony w maśle

Przepis na danie: Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka jest autorstwa Karola Okrasy.

Składniki na danie: Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty z sosem z cebuli i jabłka

  • 2 duże filety jesiotra bez skóry
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu
  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty

Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka świeżego lubczyku
  • ½ ostrej papryczki
  • 1 mała cebula
  • ½ jabłka
  • 1 – 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½ selera korzeniowego
  • sól, grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Jesiotr duszony w maśle i soku z kiszonej kapusty: ładnie oczyszczone filety jesiotra bez skóry doprawiamy pieprzem, a potem nacieramy drobno posiekanym i roztartym z solą świeżym rozmarynem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.

Na dużej patelni topimy większą część masła, dorzucamy rozgniecione ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu, posiekaną ostrą papryczkę i na koniec sok z kiszonej kapusty. W tak przygotowany wywar wkładamy zamarynowanego jesiotra. Przykrywamy i dusimy na możliwie minimalnym ogniu przez 25 – 30 minut.

Zimny sos majonezowy z jabłkiem i cebulą: do miski wkładamy majonez, drobno posiekany ząbek czosnku, roztarty w moździerzu drobno posiekany lubczyk z solą i drobno posiekaną ostrą papryczką, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jabłko ze skórką pokrojone w drobną kostkę, kapary, miód, ocet winny. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by składniki dobrze się połączyły ze sobą.
Z obranego selera wycinamy obieraczką do warzyw cieniutkie długie plastry. Na patelnię wylewamy trochę wywaru, w którym dusił się jesiotr. Wkładamy do niego plastry  selera, można dorzucić trochę masła. Selera blanszujemy w wywarze 2-3 minuty.

Na talerze wykładamy plastry selera, na to uduszone w maśle i soku z kiszonej kapusty filety jesiotra, polewamy zimnym sosem majonezowym z jabłkiem i cebulą, posypujemy kaparami i plasterkami ostrej papryczki.

Przepis pochodzi z programu: „Gotowanie z Okrasą – Rybne kolacje”, od poniedziałku do piątku o 20:00 – Polsat Food Network

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (279 głosów, średnia: 4,67 z 5)
loading... zapisuję głos...