Przepis na herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

jasminowe-ciasteczka

Składniki na Herbaciane ciasteczka z nutą jaśminu

  • 3/4 kostki masła niesolonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki zmielonych liści Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
  • 1 torebka herbaty Jasmine Green Tea Ahmad Tea London
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz 1 torebkę herbaty jaśminowej Ahmad Tea London w 50 ml wody (parz przez około 5 minut).
  2. Utrzyj ½ szklanki cukru oraz ½ kostki masła, a następnie dodaj jajko i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gładką masę.
  3. Kolejno dodaj mąkę, dwie łyżki naparu z herbaty jaśminowej, proszek do pieczenia, zmielone liście herbaciane i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Uformuj ciasto w małe wałeczki, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 60 minut (aż ciasto będzie twarde).
  5. Po wyjęciu ciasta z lodówki pokrój je na cienkie plasterki i rozłóż na nasmarowanej pozostałym kawałkiem masła blasze.
  6. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
  7. Rozłożone ciasteczka posyp pozostałym cukrem .
  8. Piecz 8/10 minut, aż ciasteczka nabiorą koloru jasnobrązowego.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (202 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. maddself  24 października 2016 11:17

    Muszą być przepyszne!

    Odpowiedz
  2. marra  24 października 2016 12:27

    Wyglądają bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  3. M.  24 października 2016 13:33

    Ciekawy przepis. Chętnie wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  4. efffciaa  24 października 2016 14:39

    Ciekawy przepis i wygląda na szybki w wykonaniu 🙂 Ale szczerze się wam przyznam , że jaśminu jeszcze nigdy nie jadłam w żadnej ze znanych mi potraw .

    Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 15:15

      Spróbowałam je zrobić , chociaż znalezienie sklepu gdzie można kupić jaśmin trochę trwało … ciasteczka są przepyszne , tylko jak zjesz jedno to cię zaraz zaraza łapie i zjadasz wszystkie 🙂

      Odpowiedz
  5. martucha180  24 października 2016 18:25

    Ale bym zjadła!!!

    Odpowiedz
  6. Chabrowa  24 października 2016 20:08

    Przepis niezwykle kuszący. Ciekawa jestem jak smakuje jaśmin w ciasteczku. Znam go tylko z zapachu i po prostu kocham 🙂

    Odpowiedz
  7. Aneta  25 października 2016 12:29

    O kurczę, jaka wysoka temperatura pieczenia – 350 stopni? Mój piekarnik chyba nawet nie ma takich możliwości, czy to nie jakiś błąd? 🙂 Ciasteczka mogą być smaczne, ale jakoś nie przekonują mnie te zmielone liście herbaty.

    Odpowiedz
    • ewalub  27 października 2016 15:42

      Faktycznie wysoka. Też teraz się zastanawiam czy mój się da tal mocno rozgrzać.

      Odpowiedz
  8. Jaworka  28 października 2016 06:54

    Z tą temperaturą to chyba jakaś pomyłka mój piekarnik ma najwyższą 250 stopni nie piłam jeszcze herbaty o smaku jaśminu i jakoś ten smak i zapach mnie nie przekonują do wypróbowania

    Odpowiedz
  9. Anna Turek  20 grudnia 2016 18:17

    Jaśminowa herbatka jest bardzo pyszna. ciasteczka na pewno smaczne.

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  28 grudnia 2016 17:26

    Przepis ciekawy ale chyba wkradł się jakiś błąd. Czy, aby temperatura 350 stopni nie jest tu źle podana. Nie wiem czy piekarnik ma taką temperaturę? Inna sprawa, że 10 minut w takiej temperaturze to te ciasteczka wyglądały by jak czarny węgiel.

    Odpowiedz
  11. marcia7  6 stycznia 2017 12:03

    jest idealna na dzisiejsze mrozy

    Odpowiedz
  12. karr96  13 kwietnia 2017 13:26

    Smakowite 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany