Przepis G. Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem sprawdza się idealnie w gorące dni, a jego niesamowity smak pozostanie w Waszej pamięci nawet zimą! Oto przepis Grzegorza Łapanowskiego na chłodnik.

Składniki na chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

  • 4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka filtrowanej wody BRITA
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 burak
  • 1 ogórek
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • rukiew wodna
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.

Zobacz także inny przepis na chłodnik:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (224 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...