Przepis G. Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem sprawdza się idealnie w gorące dni, a jego niesamowity smak pozostanie w Waszej pamięci nawet zimą! Oto przepis Grzegorza Łapanowskiego na chłodnik.
Składniki na chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem
- 4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 szklanka filtrowanej wody BRITA
- 1 pęczek botwinki
- 1 burak
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- rukiew wodna
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.
Zobacz także inny przepis na chłodnik:

Przepis na: Bałkański chłodnik z bakaliami
BArdzo lubię chłodniki. Stanwią fajne orzeźwienie. Super przepis.
Bajeczne kolory!
Ja jeszcze dodaję ugotowane na twardo jajko.Chłodnik to moja ulubiona zupa w lecie.
Chłodnik z botwinki to coś wspaniałego.
A za mną od kilku dni chodzi botwinka 😉
Uwielbiam chłodnik, choć przyznam szczerze że swój pierwszy przygotowałam dopiero w ubiegłe lato. Tym razem na pewno często zagości na moim stole 🙂
Ja uwielbiam botwinkę w każym wydaniu.
Uwielbiam taki chłodnik. Na lato nie ma lepszego jedzenia 🙂
nie lubię chłodników, ale ma świetny kolor 😉
nie przepadam za chłodnikami.
Pyszności:)
Za rzokiewkami przepadam,ale w chłodniku ich nie chcę. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Jakoś nie mogę przekonać się do chłodników, ani do zrobienia ani do zjedzenia. Nie do końca moja bajka 🙂 wygląda smacznie i brzmi bardzo świeżo 😉