Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki na: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

  • 4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka filtrowanej wody BRITA
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 burak
  • 1 ogórek
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • rukiew wodna
  • sól i pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (182 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  25 maja 2015 11:33

    BArdzo lubię chłodniki. Stanwią fajne orzeźwienie. Super przepis.

    Odpowiedz
  2. bbo  25 maja 2015 12:21

    Bajeczne kolory!

    Odpowiedz
  3. Wusia  25 maja 2015 14:47

    Ja jeszcze dodaję ugotowane na twardo jajko.Chłodnik to moja ulubiona zupa w lecie.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  25 maja 2015 15:08

    Chłodnik z botwinki to coś wspaniałego.

    Odpowiedz
  5. martucha180  25 maja 2015 15:57

    A za mną od kilku dni chodzi botwinka 😉

    Odpowiedz
  6. IwonaLFC  25 maja 2015 21:00

    Uwielbiam chłodnik, choć przyznam szczerze że swój pierwszy przygotowałam dopiero w ubiegłe lato. Tym razem na pewno często zagości na moim stole 🙂

    Odpowiedz
  7. Żanett  25 maja 2015 22:08

    Ja uwielbiam botwinkę w każym wydaniu.

    Odpowiedz
  8. Blodka  26 maja 2015 09:09

    Uwielbiam taki chłodnik. Na lato nie ma lepszego jedzenia 🙂

    Odpowiedz
  9. Anita  9 czerwca 2015 14:28

    nie lubię chłodników, ale ma świetny kolor 😉

    Odpowiedz
  10. lilkawodna  10 czerwca 2015 21:22

    nie przepadam za chłodnikami.

    Odpowiedz
  11. monicitia  3 czerwca 2016 21:10

    Pyszności:)

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:00

    Za rzokiewkami przepadam,ale w chłodniku ich nie chcę. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  13. Alluska12  12 sierpnia 2020 09:50

    Jakoś nie mogę przekonać się do chłodników, ani do zrobienia ani do zjedzenia. Nie do końca moja bajka 🙂 wygląda smacznie i brzmi bardzo świeżo 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany