Przepis G. Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem sprawdza się idealnie w gorące dni, a jego niesamowity smak pozostanie w Waszej pamięci nawet zimą! Oto przepis Grzegorza Łapanowskiego na chłodnik.
Składniki na chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem
- 4 szklanki maślanki lub kefiru
- 1 szklanka filtrowanej wody BRITA
- 1 pęczek botwinki
- 1 burak
- 1 ogórek
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- rukiew wodna
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Opłucz i osusz botwinkę, posiekaj drobno. Umyj, obierz i zetrzyj buraka na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę i ogórka posiekaj w drobną kostkę. Buraki i botwinkę połącz z kefirem lub maślanką oraz filtrowaną wodą, dodaj przepuszczone przez praskę czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem chłódź w lodówce przez około dwie godziny. Udekoruj rukwią wodną, rzodkiewką i ogórkiem.
Zobacz także inny przepis na chłodnik: