Przepis na domowy sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy
Składniki na domowy sorbet mango-limonkowy
- · 250 g wody
- · 50 g cukru
- · 200 g miąższu z mango
- · 60 ml soku z limonki Limmi
Składniki na domowy sorbet miętowo-imbirowy
- · 500 ml wody
- · 80 g świeżego imbiru
- · 150 g cukru
- · 4 gałązki mięty
Wykonanie:
W poniższych przepisach znajdziesz poradę, aby umieścić masę sorbetową w maszynce do lodów, ten sam efekt przyniesie wlanie masy do dużej miski i umieszczenie jej w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę.
Sorbet mango-limonkowy: wlej wodę i cukier do garnka, dodaj sok z limonki i gotuj przez około 2 minuty. Ostudź szybko, zanurz garnek w misce z lodem.
Wydrąż miąższ z mango, umieść go w misce, zblenduj i dodaj syrop z limonki. Wymieszaj i wlej masę do maszyny do lodów.
Włącz maszynę do lodów – zajmie to ok 40 min, aż sorbet zacznie gęstnieć. Następnie przenieś sorbet do miski, i przechowuj w zamrażarce.
Sorbet miętowo-imbirowy: wlej wodę i cukier do małego garnka wraz z obranymi i drobno pokrojonymi kawałkami imbiru i listkami mięty.
Zagotuj przez ok 2 minuty ostudź szybko, umieszczając go w misce pełnej lodu. Natępnie zblenduj i przecedź przez sito i przełóż do maszyny do lodów – uruchom ją na najmniej 40 minut, aż sorbet osiągnie pożądaną konsystencję. Przelej do miski i umieść ją w zamrażarce.
Następnie wyjąć miskę, wymieszać widelcem i powtarzać co jakiś czas, dopóki nie osiągnie pożądanej konsystencji.
Podawać sorbet mango-limonkowy i miętowo-imbirowy w pucharkach ozdobionych kawałkami mango i listkami mięty.