Przepis Czytelniczki: Puszyste ciasto z brzoskwiniami
Większość z Was zapewne lubi nieskomplikowane przepisy, dzięki którym możemy wyczarować pyszne ciasta. Puszyste, lekkie, słodkie… Ach, aż się rozmarzyłyśmy! Jedna z Was, naszych Czytelniczek, przysłała do nas przepis na przepyszne bardzo puszyste, ucierane ciasto z brzoskwiniami z przydomowego sadu. Podobno zniknęło w mgnieniu oka! Wcale nas to nie dziwi, bo na sam widok zdjęcia nabieramy na nie ogromnej ochoty. Dzięki uprzejmości Patrycji, możemy podzielić się z Wami przepisem!
Puszyste ciasto z owocami to idealny deser na letnie popołudnia. W innych porach roku, zamiast świeżych owoców, możemy użyć przetworów. Najlepiej tych domowych! Ciasto z przepisu naszej Czytelniczki nie jest skomplikowanie i czasochłonne. Z radością dzielimy się z Wami przepisem. Same mamy w planach już w ten weekend wypróbować to cudo. To będzie doskonały dodatek do popołudniowej kawy!
Ciasto z brzoskwiniami – przepis
Jak przygotować puszyste ciasto z brzoskwiniami? Jak się okazuje, przepis wcale nie jest trudny i nie wymaga użycia wielu składników. Część z nich na pewno masz już w swojej kuchni. Do ciasta z brzoskwiniami idealnie byłoby wykorzystać owoce z przydomowego sadu tak, jak nasza Czytelniczka Patrycja. Niestety, my będziemy musiały posiłkować się zakupionymi na lokalnym targu. Jeżeli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz wykorzystać przetwory. Ciasto z brzoskwianiami to świetny pomysł na domowy deser!
Przepis na puszyste ciasto z brzoskwiniami
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- brzoskwinie
Sposób przygotowania:
1. Jajka ucieramy z cukrem, po chwili dodajemy olej, mleko oraz wymieszaną z proszkiem mąkę.
2. Całość ucieramy na gładką masę.
3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto przelewamy do blachy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki, układamy na cieście (pozostawiając niewielkie przerwy między kawałkami), lekko je dociskając.
4. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Fot. mat. przesłany od Czytelniczki
Smacznego!
P.S. Jeżeli chcecie podzielić się z nami swoimi wypiekami lub innymi deserami albo przepisami na pyszne dania, to piszcie na naszego maila: redakcja@kobietamag.pl
Po publikacji Waszego przepisu, otrzymacie od nas dodatkowe punkty, które możecie wymieniać na atrakcyjne nagrody!