Przepis na comber jagnięcy z warzywny puree

comber jagnięcy z warzywny puree

fot. Zamek Topacz Comber jagnięcy

Ilość porcji: 1

Przepis na comber jagnięcy  – składniki 

  • Comber jagnięcy 200g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Groszek cukrowy 30g
  • Mini cukinia 30g
  • Młoda marchewka zwykła 30g
  • Młoda marchewka żółta 30g
  • Groszek zielony 120g
  • Cebula 20g
  • Mięta 2 g
  • Świeży ogórek 50g
  • Grzybki shimaji 10g
  • Masło 50g
  • Oliwa 20ml

Przygotowanie:

Comber jagnięcy czyścimy z błon, następnie okładamy rozmarynem, czosnkiem, oliwą i gotujemy. Odkładamy do lodówki na 2 h. W międzyczasie marchewki gotujemy przez 3 min i studzimy w lodowatej wodzie, a groszek cukrowy gotujemy przez 30 sekund i też studzimy. Obieramy zielonego ogórka, kroimy w słupki, a następnie opalamy z jednej strony. 20 g groszku parzymy wrzątkiem, a następnie łuskamy, zachowujemy tylko środki. Cebulę siekamy i dusimy na maśle, dodajemy groszek i szybko miksujemy. Następnie dodajemy miętę i szykujemy puree. Mięso obsmażmy na oleju z czosnkiem i rozmarynem i pieczmy w piecu nagrzanym do temperatury 160⁰C przez 5 min. Następnie restujemy przez 5 min (dajemy mięsu odpocząć). Purée nakładamy na talerz, a warzywa odgrzewamy na maśle w rondelku. Kiedy warzywa się podgrzeją, układamy je na purée, a na końcu nakładamy mięso. I gotowe.

Przepis autorstwa Szefa Kuchni Zamku Topacz – Rafała Borysa

Inne przepisy na jagnięcinę:

Kuchnia hinduska: Jagnięcina na ostro – Laal maas

Kuchnia hinduska: Jagnięcina na ostro – Laal maas

Jeśli lubicie kuchnię hinduską to mamy dla Was przepis na gorące danie z Rajistanu – Laal maas, czyli jagnięcina na ostro. Autor przepisu to Reza Mahammad (Polsat Food Network) Składniki na danie: Jagnięcina na ostro - Laal
Pieczona jagnięcina z czosnkiem

Pieczona jagnięcina z czosnkiem

Pieczona jagnięcina z czosnkiem Przepis na danie: Pieczona jagnięcina z czosnkiem autorstwa Marka Bika, szefa kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”   Składniki: 1 udziec jagnięcy bez kości 10 ząbków czosnku 6 całych główek czosnku kilka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (175 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. blogujemytestujemy  18 sierpnia 2016 12:56

    Smakowite

    Odpowiedz
  2. Chabrowa  18 sierpnia 2016 17:01

    No wygląda wspaniale. Nigdy nie jadłam jagnięciny i pewnie nie potrafiłabym jej dobrze przyrządzić 🙂

    Odpowiedz
  3. sandra  18 sierpnia 2016 17:47

    Nie lubię za bardzo tego rodzaju mięsa. Wolę coś delikatniejszego np.kurczak lub indyk

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  18 sierpnia 2016 20:10

    Ulala jakie wymyślne danie. Fajne gdy chce się zrobić na kimś wrażenie. Na pewno jest bardzo smaczne. Chociaż trzeba się przy nim.trochę napracować.

    Odpowiedz
  5. martucha180  18 sierpnia 2016 21:58

    Zjadłabym.

    Odpowiedz
  6. linea  19 sierpnia 2016 10:11

    Nigdy nie jadłam, ale wiele razy słyszałam o tym daniu w programach kulinarnych, w piekielnej kuchni chyba, u szefa Amaro. Wyglada ładnie i smakowicie, chętnie skusiłabym się na skosztowanie.

    Odpowiedz
  7. nungal  27 sierpnia 2016 18:05

    jakoś nie przekonują mnie tego typu kompozycje na talerzu.

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 14:41

    Wygląda fajnie, ale taką porcją ze zdjęcia to z pewnością bym się nie najadła 🙂

    Odpowiedz
  9. Gracie  10 kwietnia 2018 12:20

    Następnie restujemy przez 5 min, dlaczego nie pisane jest to w jezyku w ktorym jest podany przepis bez tlumaczenia to w cudzoslowiu (dajemy mięsu odpocząć).
    W jezyku angielskim nie ma slowa restujemy wiec to nie jest po angielsku ani nie po polsku. Po prostu robi sie okropny jezyk.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany