Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

Przepis na ciasto imbirowe

Składniki na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g cukru
  • 80 g masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 2 łyżki zmielonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea Lodnon
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Lody:

  • 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 10 cytryn
  • 3 łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn

Polewa: (opcjonalnie):

  • Syrop klonowy

Sposób przygotowania ciasta:

Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do ostygnięcia. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodawać miód, przyprawę korzenną, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zblendowaną herbatę
 i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Sposób przygotowania sorbetu cytrynowego:

Cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch z nich. Do rondelka wlać szklankę wody, wsypać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go
 z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę, zgodnie z zaleceniami producenta.  Przełożyć masę do formy i włożyć do zamrażalnika.

Ciasto podawać z sorbetem cytrynowym. Opcjonalnie można polać je syropem klonowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (100 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  2 września 2017 10:53

    Ciasta imbirowego jeszcze nie jadłam…

    Odpowiedz
  2. vipala  2 września 2017 12:08

    Kiedy słyszę „imbir” to czuję, że będzie coś super! Podobnie jak cynamon, kardamon…Moje smaki!

    Odpowiedz
  3. AgaGie  4 września 2017 19:00

    Uwielbiam takie aromatyczne ciasta. Spróbuję zrobić wersję bezglutenową.

    Odpowiedz
  4. altruismonline  5 września 2017 09:02

    Nie jadłem jeszcze takiego ciasta, ale kupuje mnie przepis 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  8 września 2017 11:54

    Bardzo ciekawy przepis 🙂 Za imbirem zbytnio jednak nie przepadam…

    Odpowiedz
  6. as_sa  20 września 2017 23:36

    Robił już ktoś? Bo mnie mega kusi. Uwielbiam imbir. Tylko nad tą herbatą się zastanawiam czy może być taka z torebki, hmm…

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 października 2017 14:05

    Robiłam to ciasto i było … przepyszne 🙂 Świetnie mi wyszło i smakowało doskonale 🙂 Muszę wam powiedzieć , że ostatnio w mojej kuchni imbir jest jedną z głównych przypraw , których używam 🙂

    Odpowiedz
  8. justyna8  7 listopada 2017 10:27

    Ciasto mnie nie przekonało, wolę wypieki bardziej wilgotne, z kremem lub owocami, ten jest dla mnie po prostu za nudny. Ale lody – jak najbardziej. Zrobię je w tym tygodniu. Fajny przepis, tylko trochę mylący – mamy w potrzebnych składnikach i 10 cytryn, i sok z cytryn (z 7, jak wynika z dalszego przepisu), i skórkę z 2 cytryn. Te 10 cytryn trzeba usunąć, bo po zliczeniu wychodzi na to, że potrzeba w sumie ok. 20 owoców. Chyba że coś przeoczyłam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.