Przepis na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty
Składniki na ciasto imbirowe z sorbetem cytrynowym z dodatkiem herbaty
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 130 g cukru
- 80 g masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 2 łyżki zmielonej herbaty Earl Grey Ahmad Tea Lodnon
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Lody:
- 1 szklanka wody w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 10 cytryn
- 3 łyżeczki skórki z cytryny
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
Polewa: (opcjonalnie):
- Syrop klonowy
Sposób przygotowania ciasta:
Masło rozpuścić w mleku. Odstawić do ostygnięcia. Jajka dokładnie utrzeć z cukrem. Powoli dodawać miód, przyprawę korzenną, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, zblendowaną herbatę
i wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Sposób przygotowania sorbetu cytrynowego:
Cytryny umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch z nich. Do rondelka wlać szklankę wody, wsypać cukier i skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Przelać otrzymany roztwór przez sitko, żeby usunąć z niego pestki. Pozostawić do ostygnięcia. Wlać do syropu szklankę zimnej wody i wymieszać. Odstawić do lodówki. Wycisnąć sok z 7 cytryn. Przelać go przez sitko, aby nie zostały w nim pestki. Połączyć go
z ostudzonym syropem. Schłodzić całość w kąpieli lodowej. Wlać masę do maszyny do robienia lodów. Zmiksować na gładką, kremową masę, zgodnie z zaleceniami producenta. Przełożyć masę do formy i włożyć do zamrażalnika.
Ciasto podawać z sorbetem cytrynowym. Opcjonalnie można polać je syropem klonowym.
Ciasta imbirowego jeszcze nie jadłam…
Kiedy słyszę „imbir” to czuję, że będzie coś super! Podobnie jak cynamon, kardamon…Moje smaki!
Uwielbiam takie aromatyczne ciasta. Spróbuję zrobić wersję bezglutenową.
Nie jadłem jeszcze takiego ciasta, ale kupuje mnie przepis 🙂
Bardzo ciekawy przepis 🙂 Za imbirem zbytnio jednak nie przepadam…
Robił już ktoś? Bo mnie mega kusi. Uwielbiam imbir. Tylko nad tą herbatą się zastanawiam czy może być taka z torebki, hmm…
Robiłam to ciasto i było … przepyszne 🙂 Świetnie mi wyszło i smakowało doskonale 🙂 Muszę wam powiedzieć , że ostatnio w mojej kuchni imbir jest jedną z głównych przypraw , których używam 🙂
Ciasto mnie nie przekonało, wolę wypieki bardziej wilgotne, z kremem lub owocami, ten jest dla mnie po prostu za nudny. Ale lody – jak najbardziej. Zrobię je w tym tygodniu. Fajny przepis, tylko trochę mylący – mamy w potrzebnych składnikach i 10 cytryn, i sok z cytryn (z 7, jak wynika z dalszego przepisu), i skórkę z 2 cytryn. Te 10 cytryn trzeba usunąć, bo po zliczeniu wychodzi na to, że potrzeba w sumie ok. 20 owoców. Chyba że coś przeoczyłam.