Przepis na ciasteczka Amoniaczki

Kruche i pulchne Amoniaczkami to tradycyjne słodkie ciasteczka, przygotowywane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia oraz na czas karnawału przez mieszkańców Kujaw.

delecta-amoniaczki_Przepis na ciasteczka

Składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)

Przepis na ciasteczka Amoniaczki – składniki:

Biszkopt:

  • 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
  • 50 g miękkiego masła
  • 70 g cukru białego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • Cukier wanilinowy 30 g Delecta

Zaczyn:

  • 60 ml mleka letniego
  • 1/2 łyżeczki amoniaku

Do przełożenia:

  • Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland

 

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
  2. Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.
  3. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (220 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aniaa  12 października 2016 14:44

    Hmm fajny przepis 😀

    Odpowiedz
  2. efffciaa  12 października 2016 14:56

    W życiu jeszcze nie słyszałam o przepisie , do którego trzeba by było dodawać amoniaku … nie wiem czy bym si,ę zdecydowała , ponieważ on strasznie śmierdzi

    Odpowiedz
    • Jaworka  13 października 2016 22:15

      Ja jadłam takie ciasteczka z amoniakiem kiedyś robiła moja mama i w ciastkach wcale nie śmierdzi amoniak a ciasteczka są bardzo smaczne i kruche na pewno warto spróbować

      Odpowiedz
    • efffciaa  11 maja 2017 15:31

      Jakoś bym się nie zdecydowała chyba … od zawsze pamiętam ( jeszcze z czasów szkoły ) , że amoniak jest trucizną ( czy szkodliwy ) i samo to z siebie mnie odrzuca od tych ciastek .

      Odpowiedz
  3. martucha180  12 października 2016 21:37

    Słyszałam o tych ciastkach.

    Odpowiedz
  4. macierzanka  13 października 2016 09:32

    Wyglądają apetycznie.

    Odpowiedz
  5. Aneta  13 października 2016 12:51

    Jadłabym ze smakiem! 🙂

    Odpowiedz
  6. Joanna  13 października 2016 16:58

    Na zdjęciach wyglądają smacznie, ale ten amoniak jakoś mnie zniechęca do wypróbowania. Wolałabym zrobić ze zwykłym karmelem 🙂

    Odpowiedz
  7. Paulina  15 października 2016 17:26

    Pysznie wyglądają

    Odpowiedz
  8. nungal  24 października 2016 11:55

    super ciasteczka do kawy 🙂

    Odpowiedz
  9. Justyna  27 października 2016 16:51

    Amoniaczki to bardzo pyszne ciastka, ale w moim domu nie przekładało ich się żadną masą. Amoniak w nich jest nie wyczuwalny, a smakują pysznie, smak trudno jest porównać do czegoś innego. Kojarzą mi się ze świętami, w moim domu rodzinnym były pieczone zamiast pierniczków.

    Odpowiedz
  10. miraga_  7 grudnia 2016 08:36

    lubię bardzo

    Odpowiedz
  11. mama_kazala  7 grudnia 2016 11:16

    mniam!

    Odpowiedz
  12. lilka  14 grudnia 2016 14:29

    apetycznie wygladaja

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany