Przepis na ciasteczka Amoniaczki
Kruche i pulchne Amoniaczkami to tradycyjne słodkie ciasteczka, przygotowywane zazwyczaj na święta Bożego Narodzenia oraz na czas karnawału przez mieszkańców Kujaw.
Składniki na 1,5 blachy (ok. 40 ciasteczek)
Przepis na ciasteczka Amoniaczki – składniki:
Biszkopt:
- 250 g mąki pszennej + więcej do posypania stolnicy
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru białego
- 1 jajo
- szczypta soli
- Cukier wanilinowy 30 g Delecta
Zaczyn:
- 60 ml mleka letniego
- 1/2 łyżeczki amoniaku
Do przełożenia:
- Kajmak o smaku tradycyjnym 460g Bakalland
Sposób przygotowania:
- Utrzyj masło z cukrem i cukrem wanilinowym, a amoniak wymieszaj z chłodnym mlekiem. Do miski dodaj po kolei: utarte masło, mleko z amoniakiem, jajo i wymieszaj. Dodaj stopniowo przesianą mąkę i szczyptę soli. Uformuj gładkie ciasto i odstaw na godzinę lub na całą noc do lodówki.
- Rozwałkuj ciasto na 0,5 cm i za pomocą metalowej foremki do pierników wykrawaj różne kształty.
- Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 7 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu, kiedy brzegi ciasteczek się zarumienią. Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Posmaruj ciasteczka Kajmakiem o smaku tradycyjnym i poskładaj ze sobą.
Komentarze
Hmm fajny przepis 😀
W życiu jeszcze nie słyszałam o przepisie , do którego trzeba by było dodawać amoniaku … nie wiem czy bym si,ę zdecydowała , ponieważ on strasznie śmierdzi
Ja jadłam takie ciasteczka z amoniakiem kiedyś robiła moja mama i w ciastkach wcale nie śmierdzi amoniak a ciasteczka są bardzo smaczne i kruche na pewno warto spróbować
Jakoś bym się nie zdecydowała chyba … od zawsze pamiętam ( jeszcze z czasów szkoły ) , że amoniak jest trucizną ( czy szkodliwy ) i samo to z siebie mnie odrzuca od tych ciastek .
Słyszałam o tych ciastkach.
Wyglądają apetycznie.
Jadłabym ze smakiem! 🙂
Na zdjęciach wyglądają smacznie, ale ten amoniak jakoś mnie zniechęca do wypróbowania. Wolałabym zrobić ze zwykłym karmelem 🙂
Pysznie wyglądają
super ciasteczka do kawy 🙂
Amoniaczki to bardzo pyszne ciastka, ale w moim domu nie przekładało ich się żadną masą. Amoniak w nich jest nie wyczuwalny, a smakują pysznie, smak trudno jest porównać do czegoś innego. Kojarzą mi się ze świętami, w moim domu rodzinnym były pieczone zamiast pierniczków.
lubię bardzo
mniam!
apetycznie wygladaja