Przepis na: Choinki piernikowe

choinki_piernikowe_przepis_kulinarny

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przepis na: Choinki piernikowe – składniki:

  • – Masło Ekstra od OSM „Piątnica”       200g
  • – mąka pszenna                                      4 szklanki
  • – kakao                                                    3 łyżki
  • – soda oczyszczona                                1 łyżka
  • – przyprawa do piernika                         2 łyżki
  • – sól                                                          szczypta
  • – cukier puder                                          ½ szklanki
  • – miód                                                       ¾ szklanki
  • – jajko                                                        1 szt.

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić.

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny. Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra
i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej. Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (238 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. AnnStyl  14 grudnia 2016 14:17

    Fajna ta choineczka :). U przepis prościutki i szybki do wykonania. Myślę, że niejedna skorzysta z niego i takie śliczne cudeńka będą u nich gościć w te święta Bożego Narodzenia. J jakoś w tym roku nie mogę się zabrać do pierników. Leń mnie ogarnął i nie wiem czy dojrzeją do świąt bo robię zawsze ciasto dojrzewające. Może skuszę się na takie choineczki w tym roku? Kto wie?

    Odpowiedz
  2. stokrotkapolna  14 grudnia 2016 15:32

    Fajny pomysł.

    Odpowiedz
  3. afrodyta  14 grudnia 2016 21:27

    Taka choineczka ładnie zapakowana może być prezentem dla bliskiej osoby.Liczy się gest i serce,a nie kwota…

    Odpowiedz
  4. martucha180  15 grudnia 2016 09:52

    Cudo!

    Odpowiedz
  5. Aneta  19 grudnia 2016 13:34

    Super na drobny upominek dla kogoś 🙂

    Odpowiedz
  6. marcia7  6 stycznia 2017 10:43

    nie ma to jak własnoręczne ozdoby, a ile przy nich zabawy

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 13:38

    Nie przepadam za piernikami , ale choinka wygląda ciekawie . Jednak zastanawia mnie jedna rzecz – czy takie pierniczki nie zeschną się zbyt szybko i potem będą niesmaczne .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany