Choinki piernikowe
Przepis na: choinki piernikowe – własnoręcznie wykonane z pewnością podbiją serca bliskich, a wyjątkowym smakiem zachwycą niejednego wigilijnego łasucha.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Przepis na: Choinki piernikowe – składniki:
- – Masło Ekstra od OSM „Piątnica” 200g
- – mąka pszenna 4 szklanki
- – kakao 3 łyżki
- – soda oczyszczona 1 łyżka
- – przyprawa do piernika 2 łyżki
- – sól szczypta
- – cukier puder ½ szklanki
- – miód ¾ szklanki
- – jajko 1 szt.
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować. Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto.
Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny.
Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.
Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200st.C przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).
Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki.
Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej.
Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem.