Przepis na: Chłodnik z pomidorów

Składniki na danie: Chłodnik z pomidorów

  • 2 puszki pomirodów bez skórek marki Sandra
  • ½ zielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 125 ml oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • 10 dag hiszpańskiej szynki dojrzewającej
  • 30 g białego chleba

Przygotowanie:

Do średniego garnka przekładamy pomidory z puszki oraz umytą i drobno pokrojoną paprykę. Następnie kroimy chleb na mniejsze kawałki, które również wkładamy do garnka. Całość doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz octem winnym i dokładnie miksujemy. Powstały krem przelewamy do miseczek i wkładamy do lodówki, aby się schłodził. Przed podaniem krem polewamy odrobiną oliwy z oliwek i dekorujemy małymi kawałkami dojrzewającej hiszpańskiej szynki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (255 głosów, średnia: 4,63 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  16 czerwca 2017 13:48

    To bardzo popularne w Hiszpanii gazpacho czyli chłodnik pomidorowy.Bardzo go lubię i w lecie często robię.

    Odpowiedz
  2. martucha180  16 czerwca 2017 14:03

    A ja o pomidorach zapomniałam…

    Odpowiedz
  3. A. czy  16 czerwca 2017 17:04

    Pycha 🙂

    Odpowiedz
  4. linea  21 czerwca 2017 09:45

    Nie jadłam i nie robiłam. U mnie latem zazwyczaj króluje chłodnik z buraczków ćwikłowych. I na pewno będę go dalej robiła, ale bardzo chętnie wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
    • ewalub  21 czerwca 2017 09:55

      Też nie jadłam, ale ten wydaje mi się smaczniejszy od tego z buraków. Jednak ogólnie chłodniki nie są popularne u mnie w rodzinie.

      Odpowiedz
  5. Aneta  15 listopada 2017 15:08

    Nie przepadam za chłodnikami.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany