Przepis na chleb bezglutenowy wieloziarnisty

Chleb-bezglutenowy-wieloziarnisty

Składniki:

  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 240 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1/4 szkl. pestek dyni
  • 1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj
    z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem
    i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  18 maja 2016 12:42

    Nigdy nie piekłam chleba.

    Odpowiedz
  2. Melrose  18 maja 2016 13:33

    Uwielbiam pieczywo, a ten przepis mnie przekonuje, ze względu na sporą ilość nasion i wartościowej mąki, jaką jest mąka gryczana. Osobiście dodałabym więcej siemienia lnianego, bo bardzo z nim przepadam 😀

    Odpowiedz
  3. kasia87g  18 maja 2016 14:59

    też nigdy nie piekłam, ciekawe co by mi wyszło, pewnie zakalec 😀

    Odpowiedz
  4. IwonaLFC  18 maja 2016 16:19

    Bardzo lubię domowe pieczywo, ale nie robiłam jeszcze wersji bezglutenowej. Nie mam uczulenia na gluten ani nie cierpię na celiakię, więc nie widzę powodów dlaczego miałabym rezygnować z tradycyjnej mąki pszennej bądź żytniej. Niemniej jednak wybieram zawsze wersje pełnoziarniste 🙂

    Odpowiedz
  5. Aneta  18 maja 2016 17:12

    Ciekawy przepis, muszę zapisać i wypróbować. Ja również nigdy nie piekłam chleba, ale w końcu zawsze musi być ten pierwszy raz, prawda? Trzeba spróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Joanna007  18 maja 2016 23:21

      Prawda;) Ja też kiedyś będę musiała spróbować upiec chleb. A przepis również zapiszę bo podejrzewam że ten chleb będzie smakował mojemu chłopakowi.

      Odpowiedz
  6. Patriszia  19 maja 2016 22:31

    Uwielbiam domowy chleb, najlepszy pieczony w piecu kaflowym… bajka. Ten przepis zapiszę i chętnie kiedyś wykorzystam Lubię wszelkie nasiona w chlebie. 🙂

    Odpowiedz
  7. nungal  25 maja 2016 12:26

    wow, chciałabym mieć tyle czasu żeby sobie własnoręcznie i codziennie przygotowywać takie cudeńka – to musi byc przepyszne, a do tego niesamowicie zdrowe!

    Odpowiedz
  8. Jaworka  30 maja 2016 22:25

    Od czasu do czasu nachodzi mnie na upieczenie własnego chlebka i robię go ze wszystkimi ziarnami a pachnie i smakuje wyjątkowo ten przepis też ściągnę na pewno jest smakowity

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:30

    A ja jeszcze nigdy nie piekłam chleba.

    Odpowiedz
  10. AnnStyl  28 grudnia 2016 18:34

    Może być dobry. Takiego akurat nie piekłam ale wygląda fajnie. Ja od wielu lat sama piekę chleby na własnym kwasie albo na drożdżach i od kilku lat nawet nie kupuję chleba. Tyle, że sama sobie wymyślam jakie składniki i w jakich ilościach wymieszać na chleb. Piekę od razu kilka i część zamrażam. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu są jak świeżo upieczone.

    Odpowiedz
  11. Wrzosna  23 lutego 2017 23:10

    Bardzo lubię domowe pieczywo, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Samo zdrowie. Czasami też wypiekam chleb w domu, więc przepis na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany