Przepis na chleb bezglutenowy wieloziarnisty
Składniki:
- 110 g mąki kukurydzianej
- 240 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/4 szkl. pestek dyni
- 1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 czubata łyżka cukru
- 550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)
Sposób przygotowania:
- Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj
z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. - Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem
i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodz ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona
Komentarze
Nigdy nie piekłam chleba.
Uwielbiam pieczywo, a ten przepis mnie przekonuje, ze względu na sporą ilość nasion i wartościowej mąki, jaką jest mąka gryczana. Osobiście dodałabym więcej siemienia lnianego, bo bardzo z nim przepadam 😀
też nigdy nie piekłam, ciekawe co by mi wyszło, pewnie zakalec 😀
Bardzo lubię domowe pieczywo, ale nie robiłam jeszcze wersji bezglutenowej. Nie mam uczulenia na gluten ani nie cierpię na celiakię, więc nie widzę powodów dlaczego miałabym rezygnować z tradycyjnej mąki pszennej bądź żytniej. Niemniej jednak wybieram zawsze wersje pełnoziarniste 🙂
Ciekawy przepis, muszę zapisać i wypróbować. Ja również nigdy nie piekłam chleba, ale w końcu zawsze musi być ten pierwszy raz, prawda? Trzeba spróbować 🙂
Prawda;) Ja też kiedyś będę musiała spróbować upiec chleb. A przepis również zapiszę bo podejrzewam że ten chleb będzie smakował mojemu chłopakowi.
Uwielbiam domowy chleb, najlepszy pieczony w piecu kaflowym… bajka. Ten przepis zapiszę i chętnie kiedyś wykorzystam Lubię wszelkie nasiona w chlebie. 🙂
wow, chciałabym mieć tyle czasu żeby sobie własnoręcznie i codziennie przygotowywać takie cudeńka – to musi byc przepyszne, a do tego niesamowicie zdrowe!
Od czasu do czasu nachodzi mnie na upieczenie własnego chlebka i robię go ze wszystkimi ziarnami a pachnie i smakuje wyjątkowo ten przepis też ściągnę na pewno jest smakowity
A ja jeszcze nigdy nie piekłam chleba.
Może być dobry. Takiego akurat nie piekłam ale wygląda fajnie. Ja od wielu lat sama piekę chleby na własnym kwasie albo na drożdżach i od kilku lat nawet nie kupuję chleba. Tyle, że sama sobie wymyślam jakie składniki i w jakich ilościach wymieszać na chleb. Piekę od razu kilka i część zamrażam. Po wyjęciu z zamrażarki i rozmrożeniu są jak świeżo upieczone.
Bardzo lubię domowe pieczywo, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Samo zdrowie. Czasami też wypiekam chleb w domu, więc przepis na pewno wypróbuję.