Przepis na chleb bezglutenowy wieloziarnisty
Składniki:
- 110 g mąki kukurydzianej
- 240 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1/4 szkl. pestek dyni
- 1/4 szkl. pestek słonecznika łuskanego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 czubata łyżka cukru
- 550–600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej, jeśli to konieczne)
Sposób przygotowania:
- Mąki, drożdże siemię lniane, cukier oraz sól dokładnie wymieszaj. Dolej 550 ml wody i mieszaj
z suchymi składnikami do uzyskania gładkiej masy bez grudek. W razie potrzeby dolej odrobinę więcej wody. Dodaj pestki dyni oraz słonecznika i znowu całość porządnie wymieszaj. Następnie ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. - Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do formy posmarowanej wcześniej tłuszczem i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220˚, następnie wstaw formę z chlebem
i piecz 50 minut, do zarumienienia skórki z wierzchu. Upieczony chleb odstaw do ostygnięcia.
Przepis pochodz ze strony www.tesco.pl/smaczna-strona