Przepis na chipsy domowej roboty typu TORTOS z oliwkami i anchois

przepis-na-chipsy

Ilość osób:  4 osoby

Przepis na chipsy domowej roboty typu tortos – składniki 

75 g mąki kukurydzianej,
25 g mąka pszenna,
2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna,
woda

Składniki na pastę:

10 czarnych oliwek bez pestek Serpis,
1 starty pomidor bez skórki,
2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia,
świeża bazylia lub oregano,
sól i pieprz,
anchois

 

Przygotowanie:

Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.

Pasta: Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.

Udekoruj szczypiorkiem i anchois.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...