Przepis na chipsy domowej roboty typu TORTOS z oliwkami i anchois

przepis-na-chipsy

Ilość osób:  4 osoby

Przepis na chipsy domowej roboty typu tortos – składniki 

75 g mąki kukurydzianej,
25 g mąka pszenna,
2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna,
woda

Składniki na pastę:

10 czarnych oliwek bez pestek Serpis,
1 starty pomidor bez skórki,
2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia,
świeża bazylia lub oregano,
sól i pieprz,
anchois

 

Przygotowanie:

Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.

Pasta: Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.

Udekoruj szczypiorkiem i anchois.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,58 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. joanna252  17 sierpnia 2016 14:51

    Fajne takie chipsy pewnie zdrowsze niż prawdziwe chipsy 🙂

    Odpowiedz
  2. sandra  17 sierpnia 2016 20:16

    Niestety nie lubię anchois i oliwek :/

    Odpowiedz
  3. martucha180  17 sierpnia 2016 20:18

    Ciekawy przepis.

    Odpowiedz
  4. marcia7  17 sierpnia 2016 20:39

    szybka i efektowna przekąska

    Odpowiedz
  5. magdako  17 sierpnia 2016 23:02

    Uwielbiam oliwki, wygląda smakowicie 🙂

    Odpowiedz
    • monicitia  17 sierpnia 2016 23:51

      ja też i to w każdej postaci:)

      Odpowiedz
  6. Jaworka  22 sierpnia 2016 19:24

    Wyglądają jak ślimaczki i ładnie się prezentują oliwki uwielbiam może się skuszę

    Odpowiedz
  7. nungal  27 sierpnia 2016 17:41

    Oj tak, też kocham oliwki, i mogłabym je dodawać niemal do wszystkiego

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 14:33

    Fajna przekąska na imprezę! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany