Przepis na chipsy domowej roboty typu TORTOS z oliwkami i anchois
Ilość osób: 4 osoby
Przepis na chipsy domowej roboty typu tortos – składniki
75 g mąki kukurydzianej,
25 g mąka pszenna,
2 łyżki oliwy z oliwek Olitalia Extra Vergine Delikatna,
woda
Składniki na pastę:
10 czarnych oliwek bez pestek Serpis,
1 starty pomidor bez skórki,
2-3 łyżki oleju ryżowego Olitalia,
świeża bazylia lub oregano,
sól i pieprz,
anchois
Przygotowanie:
Tortos: Wymieszaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodaj sól, trochę wody i całość zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się przyklejać do rąk. Gotowe ciasto odstaw na kilka minut. Z ciasta uformuj małe płaskie kółka. Podsmaż je chwilę z każdej strony na patelni z odrobiną oleju ryżowego.
Pasta: Wymieszaj starty pomidor z oliwkami, oregano lub bazylią, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek Olitalia.
Udekoruj szczypiorkiem i anchois.