Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise

Prawdziwą sztuką jest wykonane sosu. Sosy to wykwintny dodatek do przekąsek,  mięs lub ryb. Gorący sos odmieni także smak deseru.  Przeczytaj, kilka przepisów i porad, jak przygotować sosy:

Anna_Olson_szparagi

Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise:

Składniki:

  • 1kg  drobno posiekanego, świeżego lub mrożonego rabarbaru
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łodyżki świeżego estragonu
  • 2 duże żółtka
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • Sól i pieprz
  • Masło do smażenia
  • Siekany szczypiorek do ozdoby

Inne przepisy z rabarbarem:

Sposób przyrządzenia:

  1. Zagotuj garnek dobrze osolonej wody. Przygotuj szparagi i włóż je do wody. Blanszuj bez przykrycia aż zmiękną (czas gotowania zależy od grubości szparagów).
  2. Gdy dojdą odsącz je i zahartuj kostkami lodu i zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i odstaw aż do podania.
  3. Do sosu hollandaise wymieszaj w garnku rabarbar, cukier oraz estragon. Gotuj na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie, około 10 minut. Wyjmij estragon i nie pozwól daniu się schłodzić (powinno być ciepłe ale nie gorące).
  4. Następnie , nad garnkiem wrzącej wody ubij żółtka z sokiem cytrynowym. Potem dodaj mieszankę rabarbarową.
  5. Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wmieszaj stopione masło (unikaj dodawania kawałków, które osiadły na dnie).
  6. Przypraw do smaku i utrzymaj temperaturę (sos należy przygotować jak najbliżej czasu podania).

Aby podgrzać szparagi po prostu smaż je na patelni na maśle, na małym ogniu i delikatnie przypraw. Wstaw podgrzane szparagi na tackę i zalej sosem hollandaise. Dekoruj szczypiorkiem i natychmiast podawaj.

 

Przepis Anny Olson na szparagi pochodzi z programu „Świeże smaki z Anną Olson”, który jest emitowany na antenie Polsat Food Network 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (257 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...