Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise
Prawdziwą sztuką jest wykonane sosu. Sosy to wykwintny dodatek do przekąsek, mięs lub ryb. Gorący sos odmieni także smak deseru. Przeczytaj, kilka przepisów i porad, jak przygotować sosy:
Szparagi z rabarbarowym sosem Hollandaise:
Składniki:
- 1kg drobno posiekanego, świeżego lub mrożonego rabarbaru
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łodyżki świeżego estragonu
- 2 duże żółtka
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1/2 szklanki stopionego masła
- Sól i pieprz
- Masło do smażenia
- Siekany szczypiorek do ozdoby
Inne przepisy z rabarbarem:
Sposób przyrządzenia:
- Zagotuj garnek dobrze osolonej wody. Przygotuj szparagi i włóż je do wody. Blanszuj bez przykrycia aż zmiękną (czas gotowania zależy od grubości szparagów).
- Gdy dojdą odsącz je i zahartuj kostkami lodu i zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i odstaw aż do podania.
- Do sosu hollandaise wymieszaj w garnku rabarbar, cukier oraz estragon. Gotuj na średnim ogniu aż rabarbar zmięknie, około 10 minut. Wyjmij estragon i nie pozwól daniu się schłodzić (powinno być ciepłe ale nie gorące).
- Następnie , nad garnkiem wrzącej wody ubij żółtka z sokiem cytrynowym. Potem dodaj mieszankę rabarbarową.
- Zdejmij garnek z ognia i stopniowo wmieszaj stopione masło (unikaj dodawania kawałków, które osiadły na dnie).
- Przypraw do smaku i utrzymaj temperaturę (sos należy przygotować jak najbliżej czasu podania).
Aby podgrzać szparagi po prostu smaż je na patelni na maśle, na małym ogniu i delikatnie przypraw. Wstaw podgrzane szparagi na tackę i zalej sosem hollandaise. Dekoruj szczypiorkiem i natychmiast podawaj.
Przepis Anny Olson na szparagi pochodzi z programu „Świeże smaki z Anną Olson”, który jest emitowany na antenie Polsat Food Network