Przekąski na koniec Karnawału

Karnawał dobiega końca, a czas na przyjęcia kurczy się nieubłaganie. Jak zabłysnąć pomysłowością w kuchni podczas tych ostatnich?. Dajmy się ponieść wyobraźni.

Przekaski na finisz karnawalu

Urządzając imprezę w domu coraz częściej rezygnujemy z zasiadania za suto zastawionym stołem. Wybieramy drobne i ciekawe przekąski, które można chrupać nawet podczas tańca. – Dla nowoczesnej pani domu nie bez znaczenia są także wartości odżywcze i mała ilość kalorii dań serwowanych gościom – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk współpracująca z firmą Good Food. – Dlatego warto postawić, na warzywa, ryby, a tradycyjne pieczywo zamienić na wafle ryżowe lub wieloziarniste pieczywo chrupkie – dodaje ekspert. Jeśli brakuje nam pomysłu na niebanalne przekąski, inspirująca może okazać się krótka podróż po kuchniach świata.

 

Wytrawne muffiny zza oceanu

Potrzebne będą:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 niewielkie pomidory
  • 80g sera feta
  • sól, pieprz, ostra papryczka, ulubione zioła

Wytrawne muffiny

Pomidory i ser feta kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Gdy są już połączone dodajemy pomidory i fetę. Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy ciasto tak, aby miało miejsce wyrosnąć. Dla dekoracji na wierzch naszych muffinek kładziemy po plasterku pomidora. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

 

Włoskie Caprese z ciekawym dodatkiem

Potrzebne bedą:

  • wafle Jumbo od Good Food o smaku kwaśnej śmietany z cebulą
  • 1 listek dekoracyjnej sałaty
  • 1 plaster pomidora
  • 1 plaster mozzarelli
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonych ziół prowansalskich
  • 2 małe listki bazylii

Wloskie Caprese

Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: sałatę, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.

 

Sushi z kraju kwitnącej wiśni

Potrzebne będą:

  • krótkoziarnisty ryż do sushi
  • 50g świeżego tuńczyka lub łososia
  • 1 awokado
  • nori (listki prasowanych alg morskich)
  • pasta wasabi
  • sos sojowy
  • mata bambusowa do zwijania sushi

Sushi

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka i awokado kroimy na drobne paski. Listek nori kładziemy na środku maty bambusowej. Warstwę przygotowanego ryżu rozkładamy na nori pozostawiając ok. 1 cm margines. Przy dolnej końcówce równomiernie umieszczamy rybę i awokado. Do tych składników dodajemy odrobinę pasty wasabi. Następnie podnosząc delikatnie ten margines nori, gdzie znajdują się składniki, przy pomocy maty zwijamy przekąskę w rulon. Brzegi listków sklejamy, lekko zwilżając je wodą. Tak przygotowane sushi kroimy na ok. 7 kawałków i podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.

 

Bliskowschodni hummus

Potrzebne będą:

  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • 250g ciecierzycy z puszki
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • sól
  • natka pietruszki

Bliskowschodni hummus

Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren dolewamy do nich oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę dla dekoracji możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (211 głosów, średnia: 4,71 z 5)
loading... zapisuję głos...