Przekąski na koniec Karnawału
Karnawał dobiega końca, a czas na przyjęcia kurczy się nieubłaganie. Jak zabłysnąć pomysłowością w kuchni podczas tych ostatnich?. Dajmy się ponieść wyobraźni.
Urządzając imprezę w domu coraz częściej rezygnujemy z zasiadania za suto zastawionym stołem. Wybieramy drobne i ciekawe przekąski, które można chrupać nawet podczas tańca. – Dla nowoczesnej pani domu nie bez znaczenia są także wartości odżywcze i mała ilość kalorii dań serwowanych gościom – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk współpracująca z firmą Good Food. – Dlatego warto postawić, na warzywa, ryby, a tradycyjne pieczywo zamienić na wafle ryżowe lub wieloziarniste pieczywo chrupkie – dodaje ekspert. Jeśli brakuje nam pomysłu na niebanalne przekąski, inspirująca może okazać się krótka podróż po kuchniach świata.
Wytrawne muffiny zza oceanu
Potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
- 1 jajko
- 2 niewielkie pomidory
- 80g sera feta
- sól, pieprz, ostra papryczka, ulubione zioła
Pomidory i ser feta kroimy w drobną kostkę. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Gdy są już połączone dodajemy pomidory i fetę. Do przygotowanej formy na muffiny nakładamy ciasto tak, aby miało miejsce wyrosnąć. Dla dekoracji na wierzch naszych muffinek kładziemy po plasterku pomidora. Pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Włoskie Caprese z ciekawym dodatkiem
Potrzebne bedą:
- wafle Jumbo od Good Food o smaku kwaśnej śmietany z cebulą
- 1 listek dekoracyjnej sałaty
- 1 plaster pomidora
- 1 plaster mozzarelli
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta suszonych ziół prowansalskich
- 2 małe listki bazylii
Z plasterka mozzarelli wycinamy serce. Na waflu układamy kolejno: sałatę, plaster pomidora i serduszko z mozzarelli. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami. Górę dekorujemy listkami bazylii.
Sushi z kraju kwitnącej wiśni
Potrzebne będą:
- krótkoziarnisty ryż do sushi
- 50g świeżego tuńczyka lub łososia
- 1 awokado
- nori (listki prasowanych alg morskich)
- pasta wasabi
- sos sojowy
- mata bambusowa do zwijania sushi
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Tuńczyka i awokado kroimy na drobne paski. Listek nori kładziemy na środku maty bambusowej. Warstwę przygotowanego ryżu rozkładamy na nori pozostawiając ok. 1 cm margines. Przy dolnej końcówce równomiernie umieszczamy rybę i awokado. Do tych składników dodajemy odrobinę pasty wasabi. Następnie podnosząc delikatnie ten margines nori, gdzie znajdują się składniki, przy pomocy maty zwijamy przekąskę w rulon. Brzegi listków sklejamy, lekko zwilżając je wodą. Tak przygotowane sushi kroimy na ok. 7 kawałków i podajemy z sosem sojowym i pastą wasabi.
Bliskowschodni hummus
Potrzebne będą:
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 250g ciecierzycy z puszki
- 1/3 szklanki zimnej wody
- sól
- natka pietruszki
Sezam prażymy na gorącej patelni do momentu, aż lekko się zarumieni. Po ostudzeniu ziaren dolewamy do nich oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej pasty dodajemy olej sezamowy, czosnek i sok z cytryny. Ponownie dokładnie miksujemy i stopniowo dodajemy ciecierzycę, wodę i sól do smaku. Gotową pastę dla dekoracji możemy posypać posiekaną natką pietruszki.