Przekąski idealne na maraton filmowy

Przed Tobą wieczór we dwoje przed telewizorem? Rodzinny seans filmowy? Nie mamy wątpliwości, że wszystkie powyższe sytuacje wymagają wyjątkowej oprawy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyreżyserować swój własny wieczór filmowy. Wbrew pozorom potrzebujemy do tego tylko odpowiednie detale i przede wszystkim przekąski, które uwielbia chrupać każdy kinomaniak.

przekąska

 

 

Po co nam przekąski?

Kinematografia nie ma przed Tobą tajemnic, a zupełnie odwrotnie jest w przypadku popisów kulinarnych? Nic straconego! Najpopularniejsze przekąski na maraton filmowy nie wymagają zbyt dużych przygotowań. W wielu przypadkach wystarczy udać się do sklepu i zaopatrzyć się w ulubione smaki. Seans filmowy to idealny czas na mieszanie faktur i smaków. Słone, kwaśne, gorzkie, a może słone? W tej sytuacji wszystkie chwyty są dozwolone. Musimy tylko pamiętać o jednej zasadzie – ma być smacznie i wygodnie, poręczne przekąski to Twój klucz do sukcesu. Nie da się ukryć, że dzięki takiemu rozwiązaniu zarówno Ty, jak i Twoi goście będziecie mogli skupić się na fabule, zamiast ścierać plamy z ubrań czy kanapy.

Kabanosy, czyli najpopularniejsze polskie kiełbaski 

Kabanosy towarzyszą Polakom już od wielu, wielu lat jako pyszna i pachnąca przekąska. Kabanos to cienka kiełbaska, która jest poddawana długotrwałemu procesowi suszenia. Dlatego bardzo ważne jest to, aby wybierać te produkty, które zostały przygotowane z mięsa najwyższej jakości, a także w specjalnych warunkach. Na rynku dostępne są kabanosy drobiowe, wieprzowe i wołowe, łagodne, pikantne i ziołowe – do wyboru do koloru. Warto także zwrócić uwagę na jakość i wartość odżywczą konkretnego produktu, która zależy przede wszystkim od ilości mięsa użytego w procesie produkcji. Jeśli 100 gram kabanosa powstało np. z 170 gram mięsa, możemy spożywać go bez obawy o jakość składu. W związku z tym podczas zakupów powinniśmy wziąć pod uwagę sprawdzone marki specjalizujące się w tego typu produktach np. Tarczyński.

 

 

No to chrup – przekąska idealna 

Kabanosy jako przekąski sprawdzają się świetnie również ze względu na łatwość ich spożycia. Dostępne na rynku opakowania o niewielkiej gramaturze pozwalają spożycie małej porcji świeżych kiełbasek, co więcej ich jedzenie nie przyniesie nam żadnych trudności. Możemy dołączyć do nich porcję chrupiących warzyw i domowy dip czosnkowy, który podkręci smak przekąski. Pomidorki, marchewka, seler – wyłącznie od nas zależy, co znajdzie się na naszym talerzu.

 

Wybieramy kabanosy – na co zwrócić uwagę? 

Przede wszystkim – nie możemy zapominać o czytaniu etykiet. Na pierwszym miejscu powinno znaleźć się mięso, niezwykle ważna jest jego procentowa zawartość – im więcej, tym lepiej. Jednak naszą uwagę muszą zwrócić także pozostałe składniki, na etykiecie nie powinny znajdować się azotyny i fosforany. Te konserwanty są uznawane za szkodliwe, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest unikanie produktów o dość wątpliwym składzie. Warto przeznaczyć sobie trochę więcej czasu na zakupy i czytanie etykiet, ponieważ sporo firm produkuje aktualnie kabanosy z dużą ilością polepszaczy smaku, a także innych dodatków, które niestety sprawiają, że tego typu produkty mogą mieć aż 600 kalorii na 100 gram.

Uwielbiasz spędzać czas przed telewizorem? Nie wyobrażasz sobie weekendu bez maratonu filmowego, wciągających programów czy ulubionych meczów? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi tak, z pewnością lubisz mini przekąski. Warto jednak pamiętać o tym, że ogólnodostępne chipsy czy popcorn to niezdrowe produkty, które powinny być spożywane przez nas jak najrzadziej. Zastąpmy je świeżymi warzywami oraz wysokiej jakości kabanosami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (162 głosów, średnia: 4,25 z 5)
zapisuję głos...