Jak przechowywać warzywa by dłużej były świeże

 Właśnie trwa sezon na świeże warzywa. To najlepszy moment na to, by wzbogacić swoją dietę o te cenne składniki, które wspomogą nasze zdrowie i odchudzanie. Jak przechowywać warzywa by dłużej były świeże? Które z nich należy trzymać w lodówce, a które źle znoszą niskie temperatury?

sklepowa-swiezosc-owocow-i-warzyw

Jak przechowywać warzywa – Które trzymamy poza lodówką?

Do warzyw, które pod wpływem niskiej temperatury szybciej się psują, należą: papryka, cukinia, ogórki i pomidory. „Pomidory najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok. 7 – 10°C, nie dłużej niż 3 do 5 dni. Zbyt niska temperatura powoduje, że tracą one smak i aromat. Podobnie ogórki, dla których optymalna temperatura wynosi ok. 7°C. Ogórków i pomidorów nie powinniśmy jednak trzymać obok siebie, by warzywa nie zżółkły”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Podobnie nie trzymamy w lodówce ziemniaków, bo stają się słodsze. Na skutek niskiej temperatury następuje bowiem w warzywach rozkład skrobi. Dlatego też warto jest je kupować w miarę zapotrzebowania i przechowywać w zaciemnionej szafce lub piwniczce.

owoce-i-warzywa-w-diecie

Jak przechowywać warzywa – Które trzymamy w lodówce?

W lodówce możemy trzymać natomiast warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszkę czy seler. Dzięki temu nie będą się one tak szybko „starzeć”. Podobnie cebula i czosnek. W lodówce trzymać też powinniśmy kapustę, brukselkę, pora i sałatę.

Warto również pamiętać, że wszystkie już przekrojone warzywa powinniśmy przechowywać jednak w lodówce, dzięki czemu nie będą one tak szybko gnić. Nie powinniśmy ich jednak wkładać do woreczków foliowych, gdyż w zamknięciu wydzielać się mogą szkodliwe składniki (głównie azotyny).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (78 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  6 lipca 2016 14:01

    mniej więcej tak przechowuje warzywa jak w artykule, i staram się nie kupować dużo na raz, żeby nie miały czasu się popsuć, raczej zjadamy je na bieżąco 🙂

    Odpowiedz
  2. IwonaLFC  6 lipca 2016 14:41

    Zjadam tak wiele wszelkiego rodzaju warzyw, że tak naprawdę nawet nie mam potrzeby ich większego przechowywania, bo kupuję i zjadam na bieżąco 🙂 Niemniej jednak rady bardzo użyteczna 🙂

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  7 lipca 2016 17:56

    Cenne rady. Co do ziemniaków to nawet nie zastanawiałam się nigdy nad tym, że w lodówce stają się słodsze:). To cenna wskazówka zwłaszcza dla tych co się odchudzają lub mają cukrzycę. Przyznam się szczerze, że niestety ale przechowuję czasem ziemniaki w lodówce te młode, aby nie wyschły zbytnio i łatwo żeby można było z nich zeskrobać skórki. Ale to tylko jak jest latem sezon na młode ziemniaki i nie chce mi się biegać po nie codziennie do sklepu. Ale słodycz ich mi nie przeszkadza, zwłaszcza, że czasem kupuję bataty, a te z natury są słodkie.

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  10 lipca 2016 22:53

    dobrze wiedzieć!

    Odpowiedz
  5. Hidari11  14 lipca 2016 16:33

    Warzywa prawie wszystkie trzymamy w lodówce, poza cebulą i ziemniakami. Nie wiedzialam, że w zwyczaju jest też chowanie ziemniaków do lodówki.

    Odpowiedz
  6. Aneta  3 października 2016 13:55

    Dobrze wiedzieć! Ja mam właśnie manię wpychania do lodówki wszystkich warzyw, bo uważam, że wtedy będą dłużej świeże… Muszę się poprawić i zmienić to błędne myślenie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany