Jak przechowywać warzywa by dłużej były świeże

 Właśnie trwa sezon na świeże warzywa. To najlepszy moment na to, by wzbogacić swoją dietę o te cenne składniki, które wspomogą nasze zdrowie i odchudzanie. Jak przechowywać warzywa by dłużej były świeże? Które z nich należy trzymać w lodówce, a które źle znoszą niskie temperatury?

modne diety

fot. yarunivstudio, freepik

 

Jak przechowywać warzywa – Które trzymamy poza lodówką?

Do warzyw, które pod wpływem niskiej temperatury szybciej się psują, należą: papryka, cukinia, ogórki i pomidory. „Pomidory najlepiej jest przechowywać w temperaturze ok. 7 – 10°C, nie dłużej niż 3 do 5 dni. Zbyt niska temperatura powoduje, że tracą one smak i aromat. Podobnie ogórki, dla których optymalna temperatura wynosi ok. 7°C. Ogórków i pomidorów nie powinniśmy jednak trzymać obok siebie, by warzywa nie zżółkły”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Podobnie nie trzymamy w lodówce ziemniaków, bo stają się słodsze. Na skutek niskiej temperatury następuje bowiem w warzywach rozkład skrobi. Dlatego też warto jest je kupować w miarę zapotrzebowania i przechowywać w zaciemnionej szafce lub piwniczce.

 

Jak przechowywać warzywa – Które trzymamy w lodówce?

W lodówce możemy trzymać natomiast warzywa korzenne, czyli marchew, pietruszkę czy seler. Dzięki temu nie będą się one tak szybko „starzeć”. Podobnie cebula i czosnek. W lodówce trzymać też powinniśmy kapustę, brukselkę, pora i sałatę.

Warto również pamiętać, że wszystkie już przekrojone warzywa powinniśmy przechowywać jednak w lodówce, dzięki czemu nie będą one tak szybko gnić. Nie powinniśmy ich jednak wkładać do woreczków foliowych, gdyż w zamknięciu wydzielać się mogą szkodliwe składniki (głównie azotyny).

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (128 głosów, średnia: 4,37 z 5)
zapisuję głos...