Próżniowe pakowanie żywności

Próżniowe pakowanie żywności jest coraz bardziej popularne zarówno w firmach z branży spożywczej, jak i w użytku domowym. Wynika to z faktu, że stosowanie tej metody przechowywania ma wiele korzyści. Akcesoria do pakowania próżniowego są bowiem niezwykle wszechstronne – dbają o zdrowie i oszczędności!
 
 

Rosnące zainteresowanie próżniowym pakowaniem przekłada się na lepszą dostępność produktów umożliwiających szczelne przechowywanie. Dzięki temu można łatwo wybrać mniej skomplikowane, lecz równie praktyczne akcesoria do użytkowania także we własnym domu.

 

Na czym polega próżniowe pakowanie żywności?

 

Zamysł próżniowego pakowania opiera się na maksymalnym ograniczeniu dostępu powietrza do żywności. Można to osiągnąć w bardzo prosty i szybki sposób, dzięki umieszczeniu jedzenia w specjalnym worku moletowanym lub folii w rękawie moletowanej. Powietrze z ich wnętrza usuwa się za pomocą specjalnego urządzenia, jakim jest zgrzewarka próżniowa. Zastosowanie tych akcesoriów sprawia, że próżnię uzyskuje się błyskawicznie, a sam efekt szczelnego zamknięcia żywności utrzymuje się aż do ponownego otwarcia. Ważne jest, aby woreczki i folie przeznaczone do próżniowego pakowania były bezpieczne, a więc posiadały niezbędne atesty i zaświadczenie o nietoksyczności oraz być dopuszczone do kontaktu z żywnością.

 

Zalety próżniowego pakowania

 

Pakowanie próżniowe jest niezwykle pożyteczne, ponieważ rozwiązuje wiele problemów z przechowywaniem żywności. Do najważniejszych zalet tej metody można zaliczyć:

  • Ekologiczne wydłużenie (nawet 5-krotne) świeżości, w tym również zachowanie wartości odżywczych produktów, a tym samym ograniczenie marnowania żywności i oszczędność pieniędzy.
  • Zabezpieczenie żywności przed czynnikami zewnętrznymi np. zanieczyszczeniami.
  • Ułatwienie transportu – produkty zapakowane próżniowo można przewozić w różnych warunkach.
  • Zapobieganie utraty wilgotności produktów spożywczych.
  • Działanie konserwujące w przypadku żywności bogatej w tłuszcze.
  • Ochrona produktów przed rozwojem bakterii i pleśni.
  • Przyśpieszenie procesu marynowania mięsa i ryb.
  • Przechowywanie żywności w wytrzymałych opakowaniach próżniowych.
  • Łatwiejsze i wygodniejsze przechowywanie różnych produktów zapakowanych próżniowo w lodówce (zapachy nie mieszają się).
  • Przyśpieszanie procesu przygotowywania potraw, dzięki możliwości przechowywania produktów po wstępnej obróbce, a nawet dań gotowych do spożycia.

 

Jakie produkty można pakować próżniowo?

 

Proces pakowania próżniowego jest na tyle uniwersalny, że będzie odpowiedni zarówno dla świeżych produktów, jak i wstępnie przygotowanych dań. W pojemnikach i woreczkach z możliwością odprowadzenia powietrza umieszcza się mięso i ryby, także w wersji upieczonej. Próżniowo przechowuje się również owoce, warzywa, pieczywo, sery, a nawet ugotowaną zupę. Niektóre artykuły dzięki takim opakowaniom można przechowywać nawet 3 miesiące (ser żółty).

 

Dlaczego warto stosować próżniowe pakowanie?

 

Z pozoru prosty sposób przechowywania żywności z zastosowaniem próżniowych opakowań oprócz tego, że daje wiele korzyści dla zdrowia i domowych finansów, okazuje się bardzo ważny na tle globalnych problemów z wyrzucaniem jedzenia. Pod koniec 2018 roku Federacja Polskich Banków Żywności oszacowała, że w Polsce zmarnowano ponad 9 mln ton żywności. Statystyczny Polak co miesiąc wyrzuca jedzenie o wartości około 50 zł. Zakup akcesoriów do próżniowego pakowania, które przyczyniają się do wydłużenia terminu przydatności, jest więc bardzo ważną i korzystną dla środowiska inwestycją.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (13 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany