Prosty przepis na keks Wielkanocny

Keks zazwyczaj kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem, ale przecież składniki, których do niego potrzebujemy, są dostępne przez cały rok! Dlaczego by więc nie raczyć się nim także w święta Wielkanocne? Zobacz prosty przepis na keks klasyczny oraz kilka innych wariantów tego smacznego ciasta.

Spis treści:

Keks nie jest najtrudniejszym ciastem na świecie, potrafi jednak sprawić sporo problemów. Głównie z powodu bakalii, które są jego nieodłączną częścią, ale czasem opadają i powodują powstanie zakalca. Dobry keks powinien być zwarty, wilgotny oraz aromatyczny. Przedstawiamy prosty przepis na keks, który zadowoli wszystkich miłośników tradycji, oraz kilka jego zmodyfikowanych wersji. Szukasz innych przepisów świątecznych? Zobacz nasz dział: Przepisy na Wielkanoc

Prosty przepis na keks – wersja podstawowa

250 g mąki przesiej z dwiema łyżeczkami proszku do pieczenia. 300 gramów bakalii – mogą to być np. orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszone figi, czy skórka pomarańczy – wymocz w gorącej wodzie, po czym osusz i obtocz je w mące.  

200 gramów masła lub margaryny o temperaturze pokojowej zmiksuj na puszystą masę. Dodaj 150 gramów cukru i zmiksuj ponownie. Stopniowo dodawaj 4 jajka oraz mąkę z proszkiem, cały czas miksując na niewielkich obrotach. Przejdź na najwyższe obroty, po czym jeszcze przez 5 minut miksuj powstałą masę. Dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj z masą.

Masę włóż do formy nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez kwadrans w temperaturze 200 C, potem 45 minut w temperaturze 180 C. Następnie wyłącz piekarnik i wyjmij z niego formę. Odczekaj jeszcze 15-20 minut, zanim wyjmiesz ciasto z foremki. Polej je lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Keks jogurtowy z czekoladą

200 gramów masła lub margaryny utrzyj lub zmiksuj na puszystą masę z 150 gramami cukru. Dodaj 4 jajka oraz 150 ml jogurtu naturalnego. Masę dobrze zmiksuj.

250 g mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz torebką waniliowego budyniu w proszku i dodaj do ucieranej masy. Następnie wrzuć do niej obtoczone w mące bakalie oraz połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie wymieszaj, przelej do foremki i piecz przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto posyp cukrem pudrem lub polej czekoladą. 

Bezglutenowy keks Nigelli Lawson

Keks bez mąki? To możliwe! Jeżeli zdecydowałaś się na dietę bezglutenową lub zrobił to ktoś z Twoich bliskich, możesz przygotować owocowe ciasto a’la keks według przepisu znanej angielskiej autorki książek kucharskich.

600 gramów suszonych owoców – najlepsze będą gruszki  i morele – drobno posiekaj i włóż do rondelka. Dołóż 250 gramów rodzynek sułtańskich =, 175 gramów masła, 200 g cukru i 200 g dżemu pomarańczowego. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 10 minut, po czym odstaw na pół godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 150 C i przygotuj foremkę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem.

Gdy mieszanka ugotowana w rondelku ostygnie, wymieszaj ją z 225 mielonych migdałów i 35 gramami ziaren. Możesz użyć ziaren sezamu, dyni czy słonecznika lub ich mieszanki. Dodaj 1/4 łyżeczki mielonej kolendry i tyle samo kardamonu. Możesz dodać również imbiru. Masę wymieszaj z 3 jajkami i przełóż do foremki. Piecz przez godzinę i 40 minut, po czym zostaw w foremce, aż ciasto wystygnie.  

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (288 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...