Prosty przepis na domowe masło z orzechami

przepis na domowe masło z orzechamiPrzepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!

Przepis na domowe masło z orzechami – składniki

  • – Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) – 3 szt.
  • – orzeszki ziemne – 100g (można użyć innych orzechów)
  • – miód płynny – 2 łyżki

 

Wykonanie:

Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (313 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...