Prosty przepis na domowe masło z orzechami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Przepis na domowe masło z orzechami – składniki
- – Śmietanka 42% 200g (np. „Piątnica”) – 3 szt.
- – orzeszki ziemne – 100g (można użyć innych orzechów)
- – miód płynny – 2 łyżki
Wykonanie:
Schłodzone śmietanki wlać do miski i ubijać je mikserem, aż do momentu wytrącenia się masła. Odcedzać na sicie wyłożonym gazą i odcisnąć maślankę. Gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.
Orzeszki ziemne zmielić w młynku do kawy, aż do momentu wytrącenia się oleju. Tak przygotowaną masę orzechową dodać do masła razem z miodem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.