Proste i smaczne przepisy na szparagi

Sezon na szparagi trwa. Jest bardzo krótki, warto więc je zjeść, zanim się skończy! Szparagi są nie tylko smaczne, ale też zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. W naszym artykule wspominamy o ich zaletach oraz przedstawiamy kilka smacznych, prostych przepisów!

Szparagi są bogate w witaminy C i E, beta-karoten, wapń, potas, fosfor, kwas foliowy, błonnik. Najpopularniejsze to zielone oraz białe.  Jak długo się je gotuje i jak je przygotować? Pierwsze gotuje się ok. 8 minut, a drugie nieco dłużej – 10-15 minut. A co można z nich zrobić? Sprawdźcie w naszym artykule, specjalnie dla Was zebrałyśmy najlepsze receptury. Oto proste przepisy na szparagi!

 Proste przepisy na szparagi

pixabay.com

Szparagi z kurczakiem i makaronem

Szparagi z kurczakiem i makaronem

Składniki na danie: Szparagi z kurczakiem i makaronem Międzybrodzki Makaron gniazda wstążki – 250 g Pierś kurczaka – 500 g Zielone szparagi – 1 pęczek Pomidorki koktajlowe – 10 szt. Świeży tymianek Papryka słodka – 1 […]

Proste przepisy na szparagi: właściwości rośliny

Szparagi mają niską kaloryczność, zawierają kwas foliowy, witaminy A, B6, C i E, beta-karoten, asparaginę, wapń, fosfor, magnez, potas, błonnik oraz inulinę. Obniżają ciśnienie, redukują poziom cholesterolu, wzmacniają serce, wspomagają pracę nerek, pozytywnie wpływają na wzrok, a także są afrodyzjakiem.  Szparagi są łatwostrawne, mogą je jeść osoby z chorobami układu pokarmowego oraz kobiety w ciąży. Dodatkowo mają działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.

 Proste przepisy na szparagi

pixabay.com

przepisy na szparagi: proste i smaczne

Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie, na parze lub pieczone. Zielone są bardzo aromatyczne, najlepiej pozbawić je zdrewniałej końcówki i gotować ok. 8 minut, białe dobrze jest obrać z cienkiej błony, gotować 10-15 minut. Szparagi dobrze komponują się z bułką tartą zrumienioną na maśle. Można je także skropić sokiem z cytryny lub polać odrobiną oliwy z oliwek.  Dobrze komponują się z tymiankiem i sosami (holenderskim, musztardowym, winegret, beszamelowym). Specjalnie dla Was zebrałyśmy najlepsze receptury. Oto smaczne i proste przepisy na szparagi!

Szparagi na parze

Składniki: 1 pęczek szparagów, 1 łyżeczka masła, ¼ łyżeczki soli, 3 szklanki wody

Przygotowanie: Wlać wodę do dolnej części zestawu garnków do gotowania na parze. Dodać sól i masło, doprowadzić wodę do wrzenia. Odciąć suche końce szparagów, jeśli potrzeba, oskrobać lekko ich skórę obieraczką do warzyw. Umieścić szparagi w górnej części zestawu garnków, przykryć i gotować na parze od 5 do 10 minut, w zależności od ich grubości, aż staną się miękkie. Szparagi przygotowywane na parze to metoda, która pozwala „zaoszczędzić” wiele cennych mikroelementów. Ciekawe komponują się np. z jajkiem na twardo i czosnkiem lub owinięte dobrej jakości szynką.

Szparagi pieczone z parmezanem

Składniki: 450 g cienkich świeżych szparagów, 1 łyżka oliwy z oliwek, 60 g parmezanu w wiórkach, świeżo zmielony czarny pieprz, ¼ szklanki octu balsamicznego

Przygotowanie: Nagrzać piekarnik do 230 C. Położyć szparagi na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by się nią równo pokryły. Ułożyć ponownie, aby wszystkie tworzyły jedną warstwę, posypać równomiernie parmezanem i pieprzem. Piec 12 do 15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż ser się roztopi, a szparagi będą miękkie, ale wciąż jędrne. Podawać zroszone octem balsamicznym.

Szparagi pieczone z bułką tartą

Składniki: 1/5 kg szparagów, ½ szklanki mąki, 2 jajka, sól i świeżo mielony pieprz, 1 szklanka bułki tartej, ½ szklanki tartego parmezanu

Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 220 C. Posmarować oliwą blachę i wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić jajka. W dużej misce połączyć bułkę, parmezan, sól i pieprz. Odstawić. Partiami zamaczać szparagi w ubitych jajkach, potem panierować w mieszance z bułką tarką. Skropić oliwą. Ułożyć na blasze i piec ok. 12 minut, aż będą zarumienione i chrupiące.

Sałatka ze szparagami i truskawkami

Składniki: 12 sztuk truskawek, 8 kulek sera mozzarella, garść orzechów,  1/5 kg zielonych szparagów, garść rukoli, sos: ulubione przyprawy, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny

Przygotowanie: Umyte truskawki pokroić na ćwiartki. Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki. Część szparagów zblanszować we wrzątku przez 2 minuty i opłukać w zimnej wodzie. Wszystkie składniki wymieszać i skropić sosem. Sałatka ze szparagami świetnie komponuje się z potrawami z grilla.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (84 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. A.  12 maja 2018 10:54

    Uwielbiam szparagi! 🙂

    Odpowiedz
  2. Anett13  13 maja 2018 10:29

    Szparagi są pyszne, szkoda że są dostępne tylko sezonowo

    Odpowiedz
  3. Wusia  17 maja 2018 18:03

    Pychotki!

    Odpowiedz
  4. J  23 maja 2018 09:52

    mniam mniam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany