Proste i szybkie danie dla wegetarian: Kotleciki z bakłażanów
Przepis na: Kotleciki z bakłażanów jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Poziom trudności: łatwy
Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki na Kotleciki z bakłażanów:
– 2 duże bakłażany
– 4 łyżki mąki
– oliwa z oliwek
– 4 łyżki startego Parmezanu
– 100g bułki tartej
– 2 jajka
– 50g drobno posiekanej natki
Sposób przygotowania:
Obierz bakłażana ze skórki, a następnie posiekaj go na delikatne, równe paseczki o grubości od 1 do 2 cm. Najpierw obtocz je w mące, następnie w mieszance złożonej z roztrzepanego jajka oraz natki pietruszki, a na końcu w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor i posyp parmezanem. Podawaj na gorąco z solą i pieprzem.
Nigdy jeszcze nie jadłam bakłażana, muszę koniecznie to zmienić!
ja też nie jadłam jeszcze bakłażana 🙂
Ojojoj! Super na pewno wypróbuje ten przepis. Kocham bakłażany! A ten przepis jest intrygujący, szybki i zapewne smaczny. Jak co roku, tak i w tym przerobiłam do słoików ponad 10 kg bakłażanów. W zimie jak znalazł, a cena w zimie bakłażanów och bez porównania wyższa. Ten aromat, smak, zapach. Mmmmmmniam!
Szybki przepis! Trzeba wypróbować!
Bardzo lubię bakłażany ,więc ten przepis wypróbuję.
Bardzo prosty przepis 🙂
Bardzo lubię Musakę czy nadziewane więc i ten przepis wypróbuję
Uwielbiam takie proste i pyszne przepisy
Nie jadłam bakłażana, ale przepis mi się podoba 🙂
Szybki przepis faktycznie 🙂
Szkoda ,ze nie ma fotografii z usmażonymi kotlecikami .Cos mi nie pasuje w tym przepisie.Bakłażan smażony rozpada się dlatego powinno sie go smażyć w skorce.A tu widzę że trzeba pokroić bakłażana na małe kawałki.Hmmm co z tego wyjdzie? az muszę sprawdzić.