Proste i szybkie danie dla wegetarian: Kotleciki z bakłażanów
Przepis na: Kotleciki z bakłażanów jest autorstwa Marco Ghia – Szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
Poziom trudności: łatwy
Czas przyrządzenia: 15 minut
Składniki na Kotleciki z bakłażanów:
– 2 duże bakłażany
– 4 łyżki mąki
– oliwa z oliwek
– 4 łyżki startego Parmezanu
– 100g bułki tartej
– 2 jajka
– 50g drobno posiekanej natki
Sposób przygotowania:
Obierz bakłażana ze skórki, a następnie posiekaj go na delikatne, równe paseczki o grubości od 1 do 2 cm. Najpierw obtocz je w mące, następnie w mieszance złożonej z roztrzepanego jajka oraz natki pietruszki, a na końcu w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor i posyp parmezanem. Podawaj na gorąco z solą i pieprzem.