Proste danie: pappardelle z grzybami – przepis
Przepis na pappardelle z grzybami jest autorstwa Piotra Ceranowicza – eksperta marki Lubella oraz uczestnika 3. edycji programu Top Chef.
Przy takiej ilości grzybów, która jest niezbędna do tego dania – ekonomicznie będzie zebrać je własnoręcznie. Sprawdź jesienią, gdzie na grzyby pojechać by zebrać a następnie ususzyć lub zamrozić borowiki i podgrzybki.
Składniki na Pappardelle z grzybami:
- Makaron Lubella Inspiracje Pappardelle (1 op.)
- Borowiki lub podgrzybki (300g)
- Cebula (1 szt.)
- Czosnek (6 ząbków)
- Świeży majeranek
- Białe wino (100ml)
- Masło (200g)
- Sól, pieprz
- Olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał.
Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.