Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe często kojarzy nam się z czymś bardzo trudnym w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Na dowód mamy dla Was niezwykle prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które z łatwością przygotujecie samodzielnie w swoim domu. Poniższy przepis to sposób na pewny sukces drożdżowy. Polecamy działać zgodnie z przepisy, by krok po kroku wyczarować jeden z najlepszych tradycyjnych deserów – ciasta drożdżowe ze śliwkami.

Aktualnie mamy właściwie najlepszą porę na przygotowanie takiego ciasta. Koniec września, sierpień to sezon na śliwki, a w tym roku jest wyjątkowo bogaty! Smak ciasta drożdżowego ze śliwkami przeniesie Cię w czas dziecięcej beztroski, jest delikatne, mięciutkie, pięknie pachnie i doskonale smakuje.

ciasto_drozdzowe_2

Fot. mat. nadesłane KRESTO

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis

ciasto_drozdzowe_1

Fot. mat. nadesłane KRESTO

Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):

  • 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
  • 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki oleju Rapso 
(w temperaturze pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 op. drożdży (7 g)
  • 1 op. cukru z wanilią
  • skórka z 1 średniej cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli

 

Dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • garść orzechów brazylijskich KRESTO
  • garść płatków migdałowych KRESTO
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
  • cukier puder
  • masło lub olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
  2. Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
  3. Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
  5. Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
  6. Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
  7. Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
  8. Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  9. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego! Gwarantujemy, że będzie smakować całej rodzinie!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (83 głosów, średnia: 4,69 z 5)
loading... zapisuję głos...