Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe często kojarzy nam się z czymś bardzo trudnym w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Na dowód mamy dla Was niezwykle prosty przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które z łatwością przygotujecie samodzielnie w swoim domu. Poniższy przepis to sposób na pewny sukces drożdżowy. Polecamy działać zgodnie z przepisy, by krok po kroku wyczarować jeden z najlepszych tradycyjnych deserów – ciasta drożdżowe ze śliwkami.
Aktualnie mamy właściwie najlepszą porę na przygotowanie takiego ciasta. Koniec września, sierpień to sezon na śliwki, a w tym roku jest wyjątkowo bogaty! Smak ciasta drożdżowego ze śliwkami przeniesie Cię w czas dziecięcej beztroski, jest delikatne, mięciutkie, pięknie pachnie i doskonale smakuje.
Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – przepis
Składniki na ciasto (foremka o średnicy 26 cm):
- 2 szklanki mąki + 2 łyżki (do dodania następnego dnia)
- 3 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki oleju Rapso (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego Gold Pack
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 op. drożdży (7 g)
- 1 op. cukru z wanilią
- skórka z 1 średniej cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ok. 500 g śliwek
- garść orzechów brazylijskich KRESTO
- garść płatków migdałowych KRESTO
- 2 łyżki cukru trzcinowego Gold Pack
- cukier puder
- masło lub olej
- bułka tarta
Wykonanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto rózgą aż do połączenia składników. Pamiętaj, aby mleko było ciepłe (nie gorące!).
- Miskę z ciastem przykryj i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie odstaw miskę na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmij miskę, dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i zostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Wysmaruj masłem formę do ciast, wysyp bułką tartą, a następnie przełóż ciasto.
- Ułóż poprzekrawane i wydrylowane śliwki na cieście (cięciem do góry) i posyp cukrem trzcinowym.
- Wstaw ciasto do piekarnika na środkowej półce. Włącz grzanie góra-dół na 165°C.
- Po 15 minutach wysyp na podrośnięte już ciasto pokrojone orzechy oraz płatki migdałowe.
- Piecz ciasto jeszcze około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego! Gwarantujemy, że będzie smakować całej rodzinie!