Prosta walentynkowa przekąska: Sałatka Afrodyty – owoce cytrusowe z cykorią
Czas przygotowania dania- walentynkowa przekąska: Sałatka Afrodyty – owoce cytrusowe z cykorią – 1/2h
Ilość porcji: 2
Składniki na: walentynkowa przekąska – Sałatka Afrodyty – owoce cytrusowe z cykorią
6 krewetek królewskich
1 cykoria (żółta)
1 czerwony grejpfrut
1 sztuka Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
1 pomarańcza
1 jabłko, najlepsze będzie granny smith (zielone)
10 g grubych płatków migdałowych
50 g oliwy z oliwek
sos balsamiczny do dekoracji
Przygotowanie:
1. Sparz krewetki. Obierz i wyfiletuj cytrusy. Zbierz powstały sok. Umyj jabłko i pokrój na cząstki.
2. Natnij krewetki, oczyść i odłóż. Na patelni upraż migdały na złoty kolor.
3. Przygotuj dressing. W tym celu połącz Sos sałatkowy włoski Knorr z zebranym wcześniej sokiem z owoców i oliwą.
4. Podziel cykorię na listki, umyj i osusz. Dodaj cząstki owoców i krewetek. Polej dressingiem.
5. Na talerzu narysuj serce za pomocą gęstego sosu balsamicznego.
6. Wewnątrz serca ułóż porcję sałatki i posyp migdałami.