Profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną

Już teraz wypróbuj ten oryginalny przepis na profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną by zaskoczyć swoich bliskich!

PROFITEROL

Profiterolles/semifreddo z Almette Fruit z wiśnią i żurawiną

SKŁADNIKI – PORCJA NA 2 OSOBY

NADZIENIE:

  • 1 serek Almette fruit z wiśnią i żurawiną
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

CIASTO PTYSIOWE:

  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml wody niegazowanej
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka 3,2%

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Śmietanę wraz z cukrem ubij na sztywno, dodaj Almette fruit z wiśnią i żurawiną. Masę włóż do zamrażalnika na min. 3 godziny, najlepiej na całą noc.
  2. Przygotuj ciasto ptysiowe – do rondelka wlej wodę, podgrzej. Dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia. Masę doprowadź do wrzenia, powoli dodawaj mąkę, cały czas mieszając, aż będzie jednolita, a woda odparuje. Ciasto będzie elastyczne i odklei się od rondelka. Ściągnij rondelek z ognia i dodawaj pojedynczo jajka, cały czas mieszając.
  3. Ciastko włóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blachę kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Piecz przez 20-25 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 180 stopni.
  4. Ciastko ptysiowe przekrój w poprzek na pół. Pomiędzy połówki ciastka włóż gałkę semifreddo. Ptysie ułóż na talerzu i polej gorącą czekoladą. Udekoruj konfiturą z żurawiny.
Ciasto bez pieczenia: Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Ciasto bez pieczenia: Sernik na zimno z serkiem mascarpone

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy   Składniki na deser: Sernik na zimno z serkiem mascarpone - serek Mascarpone „Piątnica”                                  500g - śmietana 36% „Piątnica”                                         400g - Masło Ekstra „Piątnica”                                            90g - borówki amerykańskie                                             250g

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  26 marca 2014 19:11

    Słodkie serki Almette to strzał w dziesiątkę . Uwielbiam wszystkie.

    Odpowiedz
  2. bbo  26 marca 2014 19:46

    Jeszcze nie próbowałam,ale teraz będę szukać na półce sklepowej.

    Odpowiedz
  3. dakotka  6 kwietnia 2015 08:28

    uwielbiam nowe wersje starych przepisów

    Odpowiedz
  4. as_sa  2 maja 2015 11:35

    Próbowałam i muszę przyznać, że serek z wiśnią i żurawiną smakuje świetnie

    Odpowiedz
  5. malinowaja  28 listopada 2015 20:38

    Wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
  6. efffciaa  7 marca 2016 13:41

    Lubię serki Almette , ale tych na słodko jeszcze nie próbowałam , bardzo ciekawy i szybki przepis na zrobienie szybkiej przekąski – chetnię ja wypróbuję w wolnym czasie .

    Odpowiedz
  7. monicitia  8 września 2016 17:35

    Almette wolę ze szczypiorkiem:)

    Odpowiedz
    • Tereniasz  8 września 2016 23:47

      no ja chyba też raczej na słono

      Odpowiedz
  8. Jaworka  12 listopada 2018 17:18

    Musi być pyszne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany